Genetikai mozaik.

Angliában, Backwell egyik kisforgalmú utcáján igazi kertészeti különlegességet találunk. Egy olyan cseresznyefa áll itt, amelyen kétféle színű virágok virítanak: a fa egyik fele rózsaszínben, a másik fehérben pompázik.  Az itt élők úgy vélik, hogy a kétszínű fát valamikor az 1950-es évek végén ültették. A városi gyerekek csak ’szamóca és tejszínhab’-fának nevezik.

Fotó: Mojo0306/Wikimedia Commons

A növény kiméra, a vadcseresznye (Prunus avium) és egy Japánból származó ’Kanzan’ nevű díszcseresznye fajta elegye. A vadcseresznye hozza a fehér virágokat, a Kanzan pedig a rózsaszíneket. Ilyen kiméra akkor fordul elő, amikor két, genetikailag különböző növény szövetei részben egyesülnek az oltást követően és egyként növő egyedként mindkét rész szöveteit megőrzik.

Fotó: Simon Garbutt/Wikimedia Commons

Egy jól ismert példa erre a kétszínű aranyeső (Laburnocytisus ‘Adamii’), amely az aranyeső és a zanót kimérája. A létrejövő fa az aranyesőre jellemző sárga virág mellett a zanótra jellemző rózsaszín virágokat is hozza.

A kiméra ritka, szokatlan jelenség. A növényekben gyakran a sejtosztódás során történő mutáció okozza, de az is előfordul, hogy az oltás következményeként lép fel.

A világ első kimérája vélhetően a Bizzaria volt, amely a firenzei citrom és a keserű narancs egyfajta hibridje. A fa mind szokásos firenzei citrom, mind keserűnarancs terméseket hoz, de ugyanakkor bizarr, csúnya, csomós sárga és zöld gyümölcsök is megjelennek, mindkét fajra jellemző külső bélyegekkel.

Fotó: Labrina/Wikimedia Commons

A Bizzaria első leírása 1674-ben történt a kertészeti irodalomban, amikor egy firenzei kertész, Pietro Nati felfedezte a különös növekedést egy oltványon. Kimérával még ma is ritkán találkozhatunk, noha oltással jó néhányat létrehoztak. Manapság például a rózsák, almák, körték között is találunk kimérákat.

Fotó: flyingbrickciderco.com.au

Forrás: www.amusingplanet.com