128 évvel az eset után is szívszorító megtudni, hogy miért vágta le a festő a fülét.

A közvéleményt mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy miért nyisszantotta le Vincent Van Gogh a fülét: a személye körül keringő legendák legalább annyira ismertek, mint zseniális festményei.

A legelterjedtebb magyarázat szerint barátjával és művésztársával, Paul Gauguin-nel történt incidens a hiányzó testrész oka. Most viszont egy új, szívszorító elmélet látott napvilágot: Martin Bailey kurátor és író szerint a művész azután szánta rá magát a drasztikus lépésre, hogy eljutott hozzá bátyja, Theo eljegyzésének híre.

Bailey szerint Van Goghnak igen közeli volt a kapcsolata fivérével, aki pénzügyileg is támogatta öccsét. Vincent talán úgy vélte, hogy az eljegyzés után eleshet ettől a támogatástól, és a testvérével való kapcsolata is meggyengülhet.

Bailey családi leveleket elemzett, és arra jutott, hogy a festő a váratlan eljegyzésről 1888. december 23-án értesült, éppen aznap amikor – úgy tudni, hogy – a fülével is történt a „baleset”. Más elemzők viszont úgy vélik, hogy Van Gogh ekkor még nem tudhatott bátyja eljegyzéséről. Az elméletet nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok, így továbbra is rejtély, hogy a félelem, a düh vagy valami egészen más váltotta-e ki a szokatlan cselekedetet.