Zöld, barna, kék, vörös.

A Montana-ban (USA) található Glacier Nemzeti Park a kanadai határvidéken mintegy 700 tó hazája. A tavacskák közül csak 131-nek van neve, kb. 200 közülük eléri a 2 ha-os méretet, és tucatnyi akad, amelyik több ezer hektár kiterjedésű, ami meglehetősen ritka a hegyi tavak esetében. Ráadásul a tavak vize kristálytiszta, ami főként annak köszönhető, hogy a hőmérséklet egész évben alacsony, így nem tudnak a planktonok szaporodásnak indulni.

Nem ritka, hogy 9-10 méteres mélységbe is le lehet látni, megfigyelve a tó fenekét.

Ezeknek a tavaknak az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy különböző színű köveket és kavicsokat rejtenek, a víz alatt és a part menti részeken.

Fotó: Jinrui Qu/Flickr
Fotó: Alaina McDavid/Flickr
Fotó: Robert Shea/Flickr

A kavicsok a sötétvöröstől a gesztenyebarnáig, a zöldtől a kékig, számos színben és árnyalatban fellehetőek. A terület legnagyobb tavában, a McDonald tóban különösen nagy bőségben találjuk a színes kavicsokat. A 2761 hektáros tó 15 km hosszan terül el, és 141 méteres mélysége is helyi rekordnak számít.

Fotó: Cody Wellons/Flickr
Fotó: Ron Kroetz/Flickr

A kövek színét a vas hiánya vagy jelenléte határozza meg.

A világosvörös kövek egy sekély óceáni környezetben helyezkednek el, ahol a vas az árapály következtében levegőhöz jutva oxidálódott. A sötétzöld kavicsok mélyebb vízben formálódtak, mint a vörös kövek, a bennük található vas nem volt kitéve a levegő hatásának.

Fotó: Mel Green/Flickr
Fotó: stonecassie/Flickr
Fotó: dr-scott/Flickr

A Glacier National Park sziklái, kövei különböző korokban képződtek. A gleccserek törték össze a sziklákat apró kövekké, a patakok, vízfolyások pedig messzebbre hordták őket.

Forrás: www.amusingplanet.com