Élő tradíció.

A Döşemealtı régió Anatólia déli részén található és 23 falu tartozik ide. A terület arról híres, hogy a mai napig hagyományosan kézzel szőtt szőnyegek készülnek itt. A textíliák minden nyáron beborítják a földeket és elképesztő látványt nyújtanak a magasból, drónnal fotózva.

A több száz szőnyeget mosás után kiterítik, hogy a napon száradjanak. A szín közben halványodik, amitől korosabbnak tűnik maga a szőnyeg, puhul az anyaga és a kórokozóktól is mentesül. A nyár végén összegyűjtik a szőnyegeket és Isztambulba viszik, hogy aztán export során értékesítsék őket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mehmet Aslan (@mehmetaslan.arts) által megosztott bejegyzés

A munkások az egyik szemüket mindig a textíliákon tartják és ha szükséges, megfordítják azokat. A szőnyegszövés tradicionális mesterség Törökországban, a török szőnyegek színesek, gazdagon díszítettek különféle motívumokkal, szerelemről, emlékekről, az életről mesélnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Osman Maaşoğlu (@osmanmaasoglu) által megosztott bejegyzés

Az első település, ahol a szőnyegszövésbe fogtak, Kovanlik volt. Az itt élő emberek a Karakoyunlu türkománok (yorukok) leszármazottai, ezek a nomádok télen a pusztákon, nyáron fennsíkokon éltek és már az 5. századtól készítettek szőnyegeket. A yorukok olyan területen telepedtek meg, ahol hideg van, ezért vastag, kézzel fonott gyapjúból szőnyegeket készítettek és a földre terítették vagy a falakra lógatták azokat, hogy az otthont melegen tartsák a nagy hidegben. A két fő törzs, akik a Taurus hegységben élnek a Sari Kecili, ami sárga kecskét és a Karakoyunlu, ami fekete juhot jelent.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maria Dudka (@penny_trumpet) által megosztott bejegyzés

Érdekesség, hogy ebben a két törzsben a férfiak segítenek a nőknek a szövés során. Kecske- és juhgyapjút használnak, ami a hatalmas nyájakból származik. Növényi festékkel színezik az anyagot, élénk kék, vörös, fehér színeket kapnak és különleges, ritka mintákat szőnek. A motívumok változatosak: jellemzőek a geometriai minták, de megjelennek állatok is, így például skorpió vagy teve. Az élet fája is helyet kaphat, ahogyan az 5 imára utaló 5 átlós pont is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Deryanın? (@gezginn_aile) által megosztott bejegyzés

A szövés az 1800-as évek közepén vált itt igazán népszerűvé, de sajnos a szintetikus festékek megjelenésével az anatóliai szőnyegek nagy részében komoly változások történtek, a 19. század utolsó harmadától az olcsó tömegtermelés miatt az ősi hagyomány csaknem eltűnt. Szerencsére azonban a tradíció túlélte ezt és a mai napig magas minőségű szőnyegek készülnek itt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Döşemealtı Belediyesi (@dosemealtibld) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com