Bio kölesgolyókat vontak ki a forgalomból.Elővigyázatosságból, magas atropin- és szkopolamintartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek. Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Az extrudált kölesgolyó termékek ugyan nem tartoznak ebbe a kategóriába, de a NÉBIH laboratóriumában mért értékek alapján a tételek fogyasztása gyermekek számára kockázatos lehet, a felnőttekre nem jelentenek veszélyt.

Gyomnövények magjával szennyezett alapanyag

A tropán alkaloidok egyes gyomnövények (pl. beléndek, csattanó maszlag) magjában is megtalálhatóak, ezek pedig azonos méretük miatt könnyen keverednek a kölessel, így a kölesgolyó termékek alapanyagául szolgáló kölest – nem megfelelő növényvédelmi technológia esetén – nagymértékben szennyezhetik.

Fontos, hogy probléma esetén a tünetek (pl. szájszárazság, pupillatágulás) azonnal jelentkeznek, amivel orvoshoz kell fordulni. A termékek elfogyasztásának hosszú távú egészségkárosító hatása azonban nincs, ettől nem kell tartanunk.

A NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte az alább felsorolt termékek forgalomból történő kivonását. Az élelmiszerek előállítója és forgalmazója is azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

Az érintett termékek

Termék neve: Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
Kiszerelés: 75 g
Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899

Termék neve: Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
Kiszerelés: 150 g
Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

A hírrel kapcsolatos további hasznos információkat, illetve egyéb élelmiszerbiztonsági tudnivalókat itt találhatunk: NÉBIH