Fenntartható körforgás.

A német Rewe üzletlánc rendhagyó megoldásokkal rukkol elő a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem érdekében.

REWE

Nemrég nyílt meg a szupermarketek új generációjának első boltja: a ’zöld’ üzlet tetején fűszerek teremnek és halak úszkálnak majd. A jövő üzleteinek úttörő képviselőjét a németországi Wiesbaden városában találjuk.

REWE

Az építészetileg lenyűgöző megoldásban a faoszlopos tartószerkezet és egyedi boltíves kialakítás az üzlet belsejében is folytatódik. Több mint 700 tonna szén-dioxidot tárol az 1100 m3 őshonos puhafa, amelyből 30 év alatt felszabadulva a szén-dioxid egyensúlyba kerül.

REWE

Az üzlet belső tere rengeteg napfényhez jut, köszönhetően a hatalmas üvegfalaknak és az átriumnak, amely okos fűtési-hűtési technológiát használ, 100%-ban zöld energiára támaszkodva.

Az egység energiafogyasztása 40%-kal kevesebb, mint egy tipikus szupermarketé. A fókusz a friss és lokális termékekre kerül, a helyi termelők áruikat speciálisan kialakított piaci standokon kínálhatják.

REWE

Ami pedig egészen egyedülálló, az a farm, ami a tetőn kapott helyet, bazsalikomkerttel és halteleppel. A magasban lévő üvegházat az átlátszó felületeknek hála a vevők is láthatják, miközben a bevásárlást intézik.

A Rewe 800 000 tő bazsalikomnövény termesztését és 12 tonna sügér tenyésztését tervezi évente, ezek segítségével látják majd el az üzleteiket is. A módszer akvapónia néven ismert, egy zárt rendszerben kombinálja a növénytermesztést az állattenyésztéssel. A vízen osztozkodik a bazsalikom és a sügér, a halak számára az algák jelentik az elsődleges táplálékot, az állatok által kiválasztott anyagot pedig egy baktérium alakítja át a növény számára felvehető tápforrássá. A körforgás eredménye az, hogy a vizet nem szükséges cserélni, a fenntartható koncepció alig termel hulladékot.

REWE

Forrás: RetailDetail