Tudtad, hogy a medvehagyma gyűjtésének is megvannak a maga szabályai?

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a medvehagyma (Allium ursinum) fogyasztása. A megnövekedett igényeket azonban sokszor csak illegálisan gyűjtött vagy importált áruval tudják kielégíteni. Összeszedtük a legfontosabb szabályokat, hogy senkit ne érjen meglepetés, ha esetleg belefut egy ellenőrzésbe.

Medvehagymát állami erdőben, saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatnak az érdeklődők.

Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét. Vásárlóként könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Fontos tudni, hogy medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak, ezért medvehagyma gyűjtéskor mindenképp körültekintően kell eljárni. Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése: ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk.

Jó gyűjtögetést mindenkinek!

Forrás: NÉBIH