Művészet egy kis tasakon.

Egészen elképesztő vetőmag tasakokra bukkantunk a világhálón. A századforduló környékéről származó kis tasakok és vetőmag katalógusok különösen szép művészi munkák, ma már a gyűjtők szerint az értékük sem elhanyagolható.

A Smithsonian Libraries and Smithsonian Gardens’ legújabb kiállítása a gyönyörű dizájnra, a szép rajzokra, a humoros ábrázolásokra fókuszál. Ezek a kincsek visszarepítenek az időben, valamikor minden hobbikertész ismerte a mai szemmel nézve is lenyűgöző művészi katalógusokat az Egyesült Államokban. Manapság a gyűjtők versengenek a fennmaradt korabeli munkákért.

Kép: Smithsonian Libraries

A 20-dik század kezdete előtt a magkatalógusok képek nélkül készültek, meglehetősen egyszerűek és unalmasak voltak.  A vásárlók megnyerésére a századfordulón kezdett divatba jönni, hogy a vetőmagcégek szépséges illusztrációkkal látták el a papírzacskókat, kívánatos zöldségek és virágok hívogattak rajtuk. Ez jelentős újítás volt az addig kizárólag szöveget tartalmazó tasakokhoz képest. Az illusztrációk pedig sokszor olyan gyönyörűek voltak, hogy hobbikertészek és laikusok egyaránt gyűjtötték őket.

Kép: Smithsonian Gardens

Nagyjából ebben az időben jelentek meg azok az ütős kártyák is, amelyeken például vicces, félig ember, félig zöldség alakok voltak, gazdag színvilággal és humorral ösztönözték a gyűjtést, albumba rendezést és a kereskedelmet. A dizájn változatos volt a bibliai utalásoktól, a szatirikus ábrázolásokon át a kézi rajzokig terjedt.

Kép: Smithsonian Gardens

Ha szereted a vintage stílusú vetőmag katalógusokat, és netán az USA-ban járnál, ne hagyd ki a Washingtonban 2018 augusztusáig megtekinthető kiállítást, ahol többek között gyönyörű vetőmag tasakokat és katalógusokat csodálhatsz meg. Jó hír, hogy az interneten is megtaláljuk az adatbázist, amelyben virág, gyümölcs és zöldség szerint is kereshetünk is akár.

Forrás: CountryLiving