Színes forgatag a jégen.

Minden év januárjában közel egymillió ember özönlik az egyébként nyugodt Hvacshon városába, hogy részt vegyen a Sancheoneo Jégfesztiválon. A két Koreát elválasztó demilitarizált zónától kb. 20 km-re délre található település egyike azon területeknek, ahol először befagynak a vizek: az itt kanyargó Bukhangang folyót is vastag jégréteg fedi ezidőtájt.

The Sancheoneo Jégfesztivál az egyik leghíresebb és legnagyobb fesztivál Dél-Koreában. A rendezvény legnépszerűbb tevékenysége pedig nem más, mint a jéghalászat.

Ilyenkor minden résztvevő kap egy horgászbotot egy műanyag tasakot és egy horgászengedélyt.

A feladat az, hogy találjanak egy léket, vagy akár vágjanak maguknak egyet a befagyott folyó jegén. Nagyjából 14 000 lukat előre elkészítenek, úgyhogy van miből választani. A cél az, hogy hegyi pisztrángot (sancheoneo-t) fogjanak, ez a hal a jeges, hideg vízben él.

A horgászok türelmesen várakoznak a kapásra, hogy aztán izgatottan felugorjanak, ha megmozdul a zsineg. A legelszántabbak a kézi halászversenyre is benevezhetnek, ahol a jeges vízbe ugorva, puszta kézzel próbálják elkapni a vízben úszkáló halakat. A képeket elnézve megállapíthatjuk, hogy ők aztán a jég hátán is megélnek!

Forrás: www.amusingplanet.com, fotók: Kim Hong-Ji/Reuters/avax.news