Luxus a felhők felett.

Úgy tűnik, hogy már nincs messze az az idő, amikor a kalandra vágyók (és egyben jómódúak) felszállhatnak a menterendszerinti léghajókra, hogy egy kirándulást tegyenek az Északi-sarkra.

A tervek szerint a különleges légi járművek márciustól októberig közlekednek majd, az első léghajó pedig 2024-ben vagy 2025-ben fog felszállni. Hetente egyszer lehet így utazni az Északi-sarkra a Spitzbergákról: összesen 38 órába fog telni, amíg odarepülünk, ott vagyunk, majd megtesszük az utat visszafelé is.

Maga a léghajó egy luxusjachthoz hasonlóan 8 dupla kabinnal rendelkezik a fedélzetén. Apró mérete (10 nm2) ellenére természetesen teljesen felszerelt, saját fürdővel és egy kis gardróbbal ellátott minden lakosztály. Óriási panoráma ablakokon keresztül csodálhatjuk majd a minden bizonnyal lenyűgöző tájat, amely a sark körüli 30 méteres repülési magasságnál különösen lélegzetelállító élmény lehet.

Az Északi-sarkra a tervek szerint reggel 9-kor érkezik a menetrendszerinti járat, így jó néhány óránk marad a nézelődésre a délután 3 órás indulásig.

A svéd cég büszke arra, hogy környezetbarát módon, biztonságosan közlekednek. A szél szárnyán repülnek, mindig a legjobb utat választva ahhoz, hogy kihasználják az áramlatok irányát, erejét. Így tovább csökkentik az üzemanyag fogyasztást és a CO² kibocsájtást is.

A járművek a brit Hybrid Air Vehicles cég jelenleg fejlesztés alatt álló Airlander-10 típusú léghajói. A közlekedési eszköz héliummal működik, így sokkal kevesebb veszélyforrást jelent majd, korábbi, elhíresült elődei. Egy esetleges motorhibánál sem zuhannak, hanem lassan ereszkednek, akár vízre is. A léghajókkal rövidebb járatokat is terveznek majd, például Barcelona és Mallorca között.

Forrás: www.oceanskycruises.com