Kreatív megoldások.

A svájci térképek nem pusztán tájékoztatnak, de extra érdekességet is rejtenek. Itt egy halacska, ott egy pók, megint máshol pataknak álcázott meztelen nő vagy egy mormota bukkan fel a vonalak és számok között. Ezeket a firkákat észrevenni jóformán lehetetlen, a rajzocskákat gondosan és ügyesen eldugják Svájc hegyvidékes térképein. Mivel azok a területek, amelyek firkát rejtenek, messze fekszenek a népszerű kirándulóhelyektől, kevesen böngészik őket, így gyakran akár évtizedekig is rejtve maradnak a turpisságok.

A térképrajzolás rendkívül aprólékos munka, ugyanakkor meglehetősen egyhangú, monoton is. Bizonyára egy különösen unalmas nap volt az, amikor az első térképrajzoló elhatározta, hogy egy meztelen nő rajzát rejti el valahol a térképen. 50 éven keresztül, egészen 2012-ig nem fedezték fel az ábrát. A következő évtizedben egy lektor szúrta ki a póknyomot a jégmezőn, ami szinte teljesen elhalványult addigra. Egy halnak viszont sikerült megbújnia a francia természetvédelmi területen lévő mocsaras tóban, nem messze a svájci határtól egészen 1989-ig.

A legutóbb felfedezett titkos rajz egy mormota, a svájci Alpokban megbújva. Közel 5 évig lapult egy gleccser felett, Az arcát farkát és mancsát leszámítva szinte alig különböztethető meg a szikláktól a bundája.

Sajnos a mormota nem fogja megélni a térkép következő kiadását. Amikor ugyanis felfedezik ezeket az illusztrációkat, az aktualizált változatban már eltávolításra kerülnek. Az ismert rajzocskák több mint fele eltűnt már ily módon. A szakemberek szerint a kreativitásnak itt nincs helye.

Nem a svájciak az egyetlenek, akik szeretnek mókázni térképrajzolás közben. Az angol térképészeket is rajtakapták már azon, hogy neveket írnak a vonalas ábrák közé, például a Wight sziget szikláinál.

Forrás: www.amusingplanet.com