Melyik félgömbre támadunk?

Pénteken két brazil futballcsapat, a Santos FC és a Macapá fog megmérkőzni egymással Macapá városának stadionjában, az Estádio Milton Corrêa-ban. Ebben eddig semmi különös nincsen, a játékosok igyekeznek majd minél több gólt rúgni az ellenfél térfelén elhelyezett kapuba. Azaz, a Föld másik féltekéjén lévő kapuba. Hogyan lehetséges ez?

Az Estádio Milton Corrêa fekvése igencsak központi, éppen az Egyenlítőn helyezkedik el. Sőt, annyira pontosan tervezték, hogy a felezővonal pontosan az Egyenlítőn halad végig, így aztán a két félpálya valójában két féltekén fekszik. Az egymás ellen játszó csapatok ezért az ellenkező félgömb felé támadnak minden meccsen, igazi „észak-dél ellen” harc itt minden mérkőzés.

A stadion beceneve ’Zerão’, ami annyit tesz, hogy „Nagy nulla”, az elnevezés a nulladik szélességi körre utal.

Fotó: Niels Sienaert/Flickr

Bár a különleges helyzetű stadion hírneve már el nem vitatható, azért a történetben van némi csavar. Ugyanis nem egyféle vonatkoztatási rendszer létezik a világon. A WGS 84, amelyet 1984-ben alkottak meg, a világ geodéziai rendszere. Az egyik leggyakrabban alkalmazott vonatkoztatási rendszer, a GPS mérések koordináta rendszerének is szokás hívni. Egy más megfogalmazás szerint nem más, mint a GPS-műholdak által sugárzott fedélzeti pályaadatok vonatkoztatási rendszere, geodéziai világrendszer. Ezt a nemzetközileg elfogadott standardot a térképészet, a navigáció és a GPS-ek alkalmazzák.

Az Egyenlítő elhelyezkedése a Brazil Geodéziai Rendszer alapján.

Mivel a Föld tökéletlen ellipszoid, a térképészek, tudósok, szakemberek néha a helyi rendszereket használják, amelyek sokkal pontosabban mutatják az adott területet. Így aztán Brazíliának is meg van a maga saját vetületi és geodéziai rendszere, amit Brazil Geodéziai Rendszerként ismerünk.

A „Nagy Nulla” stadion kijelölésénél pedig ezt a helyi rendszert alkalmazták. A mérnökök pont úgy tervezték, hogy az Egyenlítőn fusson végig a felezővonala, ez viszont nem egyezik a WGS 84 által kijelölt Egyenlítő vonalával.

Az Egyenlítő elhelyezkedése a WGS 84 szerint.

Ezért van az, hogy a GPS már nem a középvonalnál, hanem a pálya déli széle alatt jelzi az Egyenlítőt. A jelenlegi rendszer tehát az északi féltekére helyezi a különleges helyzetű futballpályát.

Fotó: Fabián Berrío/Wikimedia

Forrás: www.amusingplanet.com