Egy sellő volt a kezdet.

A homokszobrászkodást már vélhetően mindenki kipróbálta, a legtöbben azonban csak a homoksütikig, esetleg egyszerűbb várakig jutunk. Vannak viszont olyan elszánt alkotók, akik művészi szintre emelik a tevékenységet, szinte bármit megformáznak a tapadó tengerparti anyagból. Közéjük tartozik Andoni Bastarrika homokszobrász, akinek a kezében könnyen alakítható anyaggá változik a homok.

Egészen elképesztő homokszobrokat készít, egy kicsit távolabbról nézve úgy festenek, mintha valódiak lennének.

Méretük életnagyságú, a végeredmény már művészet. Bastarrika alakjai, a lovak, cápák, kutyák, krokodilok szinte életre kelnek.

A férfi először 2010-ben próbálta ki magát ezen a területen, amikor a strandon játszott lányaival. Először (bizonyára a kislányok kedvére téve) egy egyszerű sellőt formázott, a munka közben pedig felfedezte addig szunnyadó tehetségét.

Elmondása szerint homokkal dolgozni folyamatos tanulást jelent, mindig új utakat fedez fel, amelyek segítségével alakíthatja, formázhatja az anyagot.

A műveiben egyszerre van jelen az aprólékosság, a szenvedély és a játékos humor is.

Néhány szobor két teljes napig készül, az egyik legösszetettebb feladatot például az elefánt adta. Bastarrika egyébként privát megrendeléseket is fogad, többen kérték például kedvenc kutyusuk megformázását.

Forrás: www.goodshomedesign.com