Ritka, természetes jelenség.Montenegró délkeleti részén, Dinoša közelében egészen egyedülálló, különleges jelenséget figyelhetnek meg az arra járók. Egy eperfa áll a réten, amely minden nagyobb esőzésnél szökőkúttá változik. Ilyenkor a törzsön lévő üregből ömlik kifelé a víz.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a nagyobb esőzések elárasztják a földalatti járatokat, az így keletkező nagyobb nyomás pedig felnyomja a vizet a fa üregein, csatornáin keresztül, majd az odún át távozik a túlfolyó víz. A fáról készült felvételen láthatjuk, hogy az egész terület vízben áll, mintha csak egy patakocska folyna rajta keresztül.

Egy helyi férfi állítása szerint ez a furcsaság csak az utóbbi 20-25 évben figyelhető meg. A becslések szerint akár 100-150 éves is lehet az eperfa.

A jelenség igen ritka, de nem egyedi. Egy észt faluban, Tuhala-ban is találunk egy kutat, amelyből minden nagyobb felhőszakadást követően ömlik a víz. Valószínűleg a kutat egy földalatti vízfolyásra építették. Ha esik, az esővíz tovább táplálja ezt a folyást, és amikor a víznyomás elér egy pontot, akkor már a felszínen is ömleni kezd a víz, akár fél méter magasra is kilövellve. Ez a jelenség aztán pár napig megfigyelhető. Ilyenkor akár 100 liternél is több víz tud másodpercenként kifolyni a kútból.

Fotó: www.visitestonia.com
Fotó: Greta/Flickr
Fotó: Tony Bowden/Flickr
Fotó: 7is7.com

A különös kúthoz egy helyi legenda is kapcsolódik, miszerint a tuhalai boszorkányok egy földalatti szaunában gyülekeznek, és nagy vehemenciával csapkodják egymást bükkfa vesszőkkel, emiatt folyik ki a felszínen a víz a kútból.  Éppen ezért a Boszorkányok kútjának is nevezik a híressé vált víznyerő helyet.

Forrás: www.amusingplanet.com