Masírozó rovarok.

A bazsarózsa hatalmas, telt virágaival, vibráló, friss színeivel nem csak a kertek éke, de kedvelt vágott virág is. Szeretjük vázába rendezni, hiszen már egy-két szál behozza a tavaszt a lakásba.

Azonban akadnak, akik óvva intenek ettől, mivel úgy tartják, hogy a bazsarózsa a házba csalogat néhány hívatlan vendéget is – nevezetesen a hangyákat.

A Missouri-i Egyetem Integrált Rovartani Intézetében dolgozó kutatók szerint ezek a vélekedések helytállóak, a peónia valóban vonzza a hangyákat. A bimbós virágok ugyanis olyan váladékot termelnek, amelyet a hangyák előszeretettel fogyasztanak. Amikor ezt felfedezik a rovarok a virágágyásban, bizony felmasíroznak a növény szárán, hogy hozzájussanak az élelemhez. Igaz, hogy a virágban vagy a növényben ezzel nem tesznek kárt, így a kertben nyugodtan békén is hagyhatjuk őket. Más kérdés, hogy az étkezőasztalon nem szeretnénk ide-oda mászkáló hangyasereget látni. Egy pofonegyszerű módszerrel megszabadulhatunk tőlük, mossuk meg a vágott virágot óvatosan, langyos, bő vízzel a csap alatt, mielőtt a vázába tennénk.

Érdekes, hogy régebben sokan úgy vélték, hogy a peóniának szüksége van a nyíláshoz a hangyákra – a fekete rovaroknak kell lenyalogatniuk a váladékot ahhoz, hogy a szirmok kibomoljanak. Ez természetesen nem igaz.

Forrás: www.countryliving.com