A tarka madárka akár a belvárosban is etethető.

Idén a tengelic lett az Év madara, ez a színes szárnyas tetszetős megjelenésének és hangjának köszönhetően az etetők egyik legkedveltebb, leginkább várt látogatója is. Emberkövető magatartása, jó alkalmazkodóképessége miatt nem csak a kertes házaknál, de akár a belvárosban is találkozhatunk vele.

Az etetési időszak utolsó, márciusi hetei átrendezik az etető képét,  az etetőhelyek jelentős részén a magevők faj- és egyedszáma növekedhet. Ilyenkor jelennek meg a hazánkon átvonuló, északra tartó magevők is.

Településeink azért különösen vonzóak az áttelelő tengeliccsapatok számára, mert az utcai fasorok, parkok és lakótelepek növényzete, mindenekelőtt a hatalmas platánok terített asztalt kínálnak számukra. A városi tengelicek télen is túlnyomórészt a magasban tartózkodnak, ahonnan csak ritkán ereszkednek le a talaj közelébe (például az etetők és itatók kedvéért). Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a társasház, lakótelep közelében platánok is vannak, akkor nagyobb eséllyel fognak a színes tengelicek feltűnni az erkélyünkön. Itt ugyanis a madaraknak a fák középső és felső harmadából, szintben mozogva, szó szerint csak be kell ugraniuk az erkélyetetőkre.

A tengelic különleges testfelépítésű magevő – kis termete és hegyes csőre a parányi gyommagvak megszerzésére is alkalmassá teszi, de a napraforgó sem jelent számukra gondot. Még ennél is nagyobb vonzerőt jelenthet számukra, ha többféle apró magot (pl. kölest, mákot) és apróra tört cinkegolyót, héjas és héj nélküli napraforgót, diót kínálunk.

Panel- és társasházakban gyakori feszültségforrás a lakók között, hogy az etetőről lehulló magtörmelék “koszol”. Ha ilyen keveréket használunk, az kevesebb hulladékkal jár, mintha napraforgót szórnánk ki.

Ha a madárvédelmi eszközöket az ablak közelébe is telepítjük, akkor bármiféle rákészülés nélkül, gyakorlatilag a mindennapi életünk részeként figyelhetjük meg az ezeket használó fajok életét. Az ablakles további óriási előnye, hogy a zavarásra egyébként érzékenyebb állatok is gyorsan megszokják az ablak mögötti mozgásunkat és egészen közel jönnek.

További információkat a tengelicről és más madarakról itt találunk: www.mme.hu