Egy kisvasúttal indult.

Mielőtt a hatalmas, csillogó-villogó Disneyland megépült, létezett egy prototípus, egy első változat, méghozzá Walt Disney saját kertjében. A híres rajzfilmkészítőnek régi álma volt, hogy egy olyan kisvasutat építsen a kertbe, amin utazni lehet. Úgyhogy el is készítette a kertjében, Los Angeles-ben.

Fotó: www.imagineeringdisney.com

Walt Disney hatalmas vasútrajongó volt, imádta a vonatokat, már fiatalkora óta.

A rajongás a családjából eredt, édesapja ugyanis vasútépítőként dolgozott a Union Pacific Railroad vállalatnál, nagybátyja pedig mozdonyvezető volt a Santa Fe Railway berkeiben.

Maga Disney tinédzserként a Missouri Pacific Railway vasúttársaságnál újságokat, cukorkát, szivart, árult a vonatokon. Néha még a mozdonyra is felkapaszkodott, ahol rágóval vagy cigivel próbálta megvesztegetni a fűtőt vagy a mérnököt, hogy engedje meg, hogy ott maradjon és figyelje, ahogy a mozdonyt irányítják.

46 éves korában aztán megvette az első Lionel vonatkészletét. A Lionel egy amerikai cég volt, elképesztően részletes és teljesen működőképes kis vonatokat gyártottak. Azonban amikor Disney tudomására jutott, hogy néhány alkalmazottja nagyobb játékvonatokat épített a saját kertjébe, tudta, hogy muszáj őket túlszárnyalnia.

1949-ben Disney megvásárolt erre a célra egy 2 hektáros területet Los Angeles-ben. A birtokon 800 méternyi sínt fektetett le az 1:8 méretarányú modellvasútjához, amit Carolwood Pacific Railroad-nak nevezett el, postacíme után.

Középen, a sínek ölelésében építette fel a családi házát.

Először Disney felesége nem volt odáig az ötletért, hogy a lakot teljesen behálózta a vasúti pálya, ezért a férj egy alagút alá rejtette a sínek egy részét, hogy a neje virágoskertet tudjon egy területen kialakítani. Hogy fokozza a dolgot, felesége, Lillian után a gőzmozdonyt kedvesen Lilly Belle-nek nevezte el.

Fotó: www.imagineeringdisney.com
Fotó: www.imagineeringdisney.com

A mozdonyt saját cégében építette meg, 1872-es tervrajzok alapján. 1949. december 24-én futotta első próbakörét a céges karácsonyi partin, majd 1950. május 7-én állt munkába a Carolwood Pacific Railroad vonalán.

Fotó: www.imagineeringdisney.com

A vasút a mozdonyon kívül többféle kocsit is tartalmazott, némelyik belsejét maga Disney dekorálta aprólékosan.

Fotó: www.imagineeringdisney.com

A vasútvonal népszerűvé vált, a látogatók özönlöttek, hogy megcsodálják és a sztár persze meghívta őket egy utazásra a mini vonaton.  Lilly Belle elég erős volt ahhoz, hogy elhúzzon egy vagont, amin 12 felnőtt ült. Volt azonban egy tervezési hibája: nem volt féke. Úgy fékezték, hogy a mozdony hátramenetbe került. 1953-ban egy látogató túl gyorsan vette a kanyart és a kicsapó gőz megégetett egy 5 éves kislányt. A balesetektől félve Disney bezárta a vasutat, majd egy évtizeddel később el is bontotta azt.

Fotó: d23.com

A mozdony, Lilly Belle és néhány vagon napjainkban a  Walt Disney Családi Múzeum tulajdonát képezik San Francisco-ban, Kaliforniában.

Fotó: d23.com

Forrás: www.amusingplanet.com