Nem csak különleges íze, de jótékony hatása miatt is érdemes megkóstolni.

A nálunk kevéssé ismert és elterjedt mentalekvár meglehetősen sokoldalúan felhasználható. Tölthetjük palacsintába vagy süteményekbe, kanalazhatjuk fagylaltra, de akár húsok (kiváltképp a bárányhús) remek kiegészítője is lehet.

Elkészíteni pedig nagyon egyszerű, hiszen sem hámozni, sem pedig magozni nem kell az alapanyagot…

Amire szükséged lesz:

  • 2 csésze mentalevél
  • 5 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű édesítő
  • 2 egész citrom
  • pektin (a pektin esetében általános mérték, hogy 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 grammot adunk – a mentalekvár esetében a levelek és a hozzáadott víz mennyiségét vesszük alapul)
  • 4 csésze víz

Így készítsd:

A mentaleveleket és a citromokat alaposan megmossuk, apróra vágjuk.

Fotó: www.creativehomemaking.com

A megmosott, felaprított mentát a citrommal együtt egy edénybe tesszük, vízzel felöntjük és felforraljuk. Forrástól számítva 10 percig főzzük.

A főzetet leszűrjük, majd hozzáadjuk a cukrot és újra felforraljuk. Ezúttal nagyjából 5 percig főzzük.

A pektint kevés cukorral elkeverjük és a mentás főzethez keverjük. Folyamatos kevergetés közben újabb 5 percig forraljuk.

Az elkészült lekvárt még forrón tiszta üvegekbe töltjük és gondosan lezárjuk.

Fotó: www.creativehomemaking.com

Hasonlóan különleges és egyszerűen elkészíthető: Így készítsd a nyár legkülönlegesebb csemegéjét, a rózsalekvárt!

Forrás: www.food.com