Valószínűleg a tündérek étrendjében is helyt kap.
Virágzik a rózsa, mesés illatával és színeivel elvarázsol minket. Szinte beleharapnánk… Tulajdonképpen miért is ne? Különleges csemege, rózsalekvár készülhet szépséges, sokszor szívalakú szirmaiból.
Amire szükséged lesz:
- 2 csésze rózsaszirom – az elvirágzóban lévő rózsa szirmai is felhasználhatók
- 2 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű édesítő
- 3 evőkanál citromlé
- pektin (a pektinnel úgy számoljunk, hogy 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 g-ra van szükség – ebben az esetben a rózsaszirmok és a hozzáadott víz mennyiségét vegyük alapul)
- 1 1/2 csésze víz
Így készítsd:
A virágokról gondosan leszedegetett rózsaszirmokat alaposan megmossuk.
https://www.instagram.com/p/BU8Flr5FeMK/?tagged=rosepetaljam
A tisztára mosott szirmokat egy fazékba szórjuk, a vizet ráöntjük, majd az egészet felforraljuk és forrástól számítva 10 percig főzzük.
https://www.instagram.com/p/BRdgtC3j0lW/?tagged=rosepetaljam
Ebben a szakaszban a szirmok nem festenek túl jól, szép színüket is elveszítik, de ne aggódj, ez így van rendjén!
Fotó: www.feastingathome.com
Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, és további 5 percig forraljuk. A készülő lekvár színe a citromlé hatására ismét élénkebb lesz.
A pektinhez kevés cukrot adunk, majd az egészet a rózsaszirmokhoz keverjük. Folyamatos kevergetés közben újabb 5 percig forraljuk.
Az elkészült lekvárt még forrón előzőleg tisztára mosott üvegekbe töltjük, a tetejüket gondosan lezárjuk.
https://www.instagram.com/p/BUuAnBOgzDy/?tagged=rosepetaljam
https://www.instagram.com/p/BUyUqoaFqlH/?tagged=rosepetaljam
Nagyszerű kiegészítője süteményeknek, palacsintának, fagylaltnak, de még akár önmagában is finom csemege! Sőt, különleges ajándékként is helytáll…
Forrás: feasting at home