Szüretelj a saját növényedről!

Nem kell hosszasan ecsetelnünk, hogy a kivi milyen egészséges gyümölcs, tele van C-, E- és K- vitaminnal, valamint rosttal. Üdítő változatosságot jelent télen a sok zöld karika a tányérunkon, hát még, ha a saját kivi növényünkről szedjük a hozzávalókat! Kivit nevelni nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Sőt, már egyetlen apró, fekete magocskából kiindulhatunk, ha követjük a lépéseket, és kellően türelmesek vagyunk, ugyanis legalább 3 év telik el, mire az első kis gyümölcsöket leszüretelhetjük. Arról nem is beszélve, hogy szobanövényként sem utolsó!

Nevelj kivi növényt

A következő eszközökre lesz szükséged:

  • Egy kivi, lehetőség szerint biokivi.
  • Egy kis csésze vagy cserép. A csírázás első hetét itt töltik majd a magok.
  • Papírtörlők, egy tányér, egy tiszta műanyag doboz. Ezekből egy nagyon egyszerű mini üvegházat készítünk.
  • Ültető föld.
  • Cserép, kezdetben természetesen egy kisebb cserép is elég, de legyen az alján lyuk, hogy a víz ne álljon meg a cserépben.
  • Napfény, vagy mesterséges fény. A kivi meglehetősen fényigényes, különösen a kezdeti időszakban.

Így haladj lépésről-lépésre:

1) Nyerj ki néhány kivimagot az érett gyümölcsből, és tisztítsd meg őket. Ehhez a legjobb, ha egy bögrébe teszed őket, vizet öntesz rájuk, megkevered az egészet, majd nagyon óvatosan leöntöd a vizet, hogy az apró magok ne szökjenek meg. Néhányszor ismételd a folyamatot!

2) Önts langyos vizet egy kis bögrébe vagy tartóba, és tedd bele a kivimagokat. Helyezd az egészet meleg helyre, például egy napsütötte párkányra vagy a radiátor közelébe. A magocskákat hagyd itt kb. egy hétre, amíg ki nem pattannak. Ez idő alatt cserélgesd rajtuk a vizet.

Nevelj kivi növényt

3) Amikor a magok elkezdenek kinyílni, itt az idő, hogy mini üvegházba költöztessük őket. Áztass langyos vízbe néhány papírtörlőt és helyezd őket egy tányérra. Szórd szét a csírázni készülő magokat a papírtörölközőn, és fedd be őket egy műanyag dobozzal, majd helyezd az egészet meleg, napos helyre (a műanyag dobozon fúrj néhány szellőzőlukat)! A magocskák hamarosan csírázni kezdenek, lehet, hogy már 2-3 nap is elegendő ehhez.

Nevelj kivi növényt

4) Amint a magok csírázásnak indulnak, itt az ültetés ideje. Készítsd elő a cserepet és a földet, ez utóbbit nedvesítsd is be.

Nevelj kivi növényt

Ezek a magok már ültetésre készek!

5) Tedd a nedves földet a cserépbe.

6) Ültesd el a magocskákat! Ha gondolod, eleve minden magot külön cserépbe ültethetsz már, hogy megspórold a későbbi átültetéssel járó macerát. Az elültetett magokra szórj egy vékony réteg földet.

7) Ültetés után rendszeresen nedvesítsd a földet, akár egy szórófejes flakonnal. Ne feledkezz meg a meleg, napos helyről, vagy kiegészítő fényről sem. Ha túl hideg van nálad, akkor továbbra is tehetsz a földre egy kilukasztott műanyag dobozt, hogy a magok könnyebben csírázzanak ebben a mini üvegházban.

Nevelj kivi növényt

Megjelennek az első levelek.

Nevelj kivi növényt

A kifejlett levelek kicsit bolyhosak.

8) A növénykét ne felejtsd el rendszeresen öntözni, különösen a kezdeti növekedés időszakában. A pangó vizet viszont kerüld! Meleg, napos helyre tedd a magoncot, vagy használj kiegészítő melegítő fényt. Nyáron természetesen kiteheted őket az erkélyre, teraszra is. A kivi meghálálja, ha tápoldatozod, vagy komposzttal „eteted”.

Képek: https://growingwildceeds.wordpress.com