Tökéletes alkalmazkodás.

Szenzációs felfedezés: egy kutatócsapat egy eddig ismeretlen, a Pseudoliparis nemzetségbe tartozó csigahalat örökített meg miközben egészen elképesztő, 8 km-es mélységben úszik az óceán fenekén.

Egy pilóta nélküli merülőhajónak sikerült csalicsapdás felvételeket készíteni a Japánban található Izu-Ogasawara árok alján, egészen pontosan 8336 méteres mélységben.

A nyugat-ausztráliai Minderoo Egyetem által, a Tokiói Egyetemmel karöltve szervezett expedícióban három árkot vizsgáltak, ezek egyike az Izu-Ogasawara árok, amely a legmélyebb részén 9 km-es mélységet ér el.

A csigahalak számos adoptációs mechanizmust kifejlesztettek, hogy alkalmazkodni tudjanak, hiszen olyan területen élnek, ahol a nyomás 800-szor nagyobb, mint a tenger felszínén.

Ezen élőlényeket pikkelyek helyett zselés külső anyag borítja, amely kevésbé érzékeny a nyomásra és ha evolúciós szempontból vizsgáljuk, olcsó alkalmazkodásnak mondható. Úszóhólyaggal sem rendelkeznek, ahogyan szálkájuk sincs.

A szenzációs felfedezés további különlegessége, hogy az expedíció vezetője szerint a csigahal nem egy mélytengeri hal, annak ellenére, hogy ezek az eddig legmélyebbre jutó ismert halak.

Mivel a csigahalak a bolygó minden zugához adaptálódtak, még a valódi mélytengeri halakat is túlszárnyalják a mélyre jutásban 1000 méterrel.  Ezek a csigahalak a sekélyebb vizekben is előfordulnak, ahogyan más, nyílt tengeri zónákban is.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org