Harcias elrettentés.

A haka az új-zélandi maori őslakosok tradicionális tánca, a maori kultúra fontos része évszázadok óta. Egy külső megfigyelő számára félelmetesnek tűnhet, de érdemes megismerkedni a mögöttes jelentőségével, még akkor is, ha az ember nem tervez új-zélandi utazást.

A haka vélhetően polinéziai eredetű, az első ismert formájában i. sz. 1250-ben adták elő. Idővel egyfajta harci tánccá nőtte ki magát, egyszerre volt a szórakoztatás formája és a csatatéren az ellenség elriasztásának eszköze. Napjainkban esküvőkön, sporteseményeken, más fontos összejöveteleken mutatják be a szokatlan elemekből álló koreográfiát.

A mozdulatok és arckifejezések a tánc során azt a célt szolgálják, hogy az erőt és bátorságot demonstrálják.

Gyakori elem a lábbal taposás, dobbantás, a mellkas döngetése, a nyelv nyújtogatása, a hangos ordítás. Bár nekünk furának tűnhet, minden mozdulatnak megvan a maga jelentése a maori kultúra kontextusában – a lábdobogás az erőt, a nyelv kiöltése a dacot szimbolizálja, de az összhatás lényege, hogy erősnek tűnjön az egység, amikor a táncot csapatként adják elő. Az előadás intenzitása az alkalomtól függ, míg néhány tánc visszafogottabb, mások eszeveszettek, tele vannak energiával.

Új-Zélandon számtalan órán, kurzuson megtanulhatjuk magunk is járni a haka táncot.

@matadornetwork There’s something truly mesmerizing about the haka—an ancient #Māori cultural dance traditionally used to challenge an enemy. There are different types of haka with various meanings and may be performed for visiting dignitaries or to honor local heroes, but they are used to celebrate great occasions or achievements within a group. Learning and performing the #Hakadance is more than just a way to show appreciation – it’s an amazing tradition steeped in meaning. It is a symbol of strength, unity, and courage that has been passed down for generations. Share this with someone who needs to see this beautiful traditional dance! ? @papa.and.pepe #haka #thehaka #culturadance #traditionaldance #maoritiktok ♬ original sound – Matador Travel + Adventure

Forrás: matadornetwork.com