Építészeti emlékeink.

Hazánk nyugati felében különleges hangulatú tájegységet találunk, az Őrséget. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére, a határvonalak kémlelésére. Az őrök a munkájukért különféle kiváltságokat kaptak, közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak.

A gyönyörű, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális látnivalókban gazdag tájegység dombos vidékére jellegzetes településszerkezet, az ún. szeres építkezés jellemző. A néhány házból álló dombtetői településrészek a „szerek”, amelyek laza együttese alkotta az egyes településeket. Ez az elszigeteltség és nehéz megközelíthetőség fokozta a védelmet.

Az Őrség egyedülálló építkezését és építészetét bemutató szabadtéri múzeum a szalafői Pityerszeren található Népi Műemlékegyüttes. A hangulatos skanzenben megismerkedhetünk a különféle háztípusokkal, többek között a fából készült boronaházzal, a kódisállásos házzal, de bemutatásra kerül itt a kerített ház, a kástu vagy a tóka is.

A Pityerszer nevét valószínűleg a pityer nevű madártól kapta (amely tömegesen fordult itt elő, de mások szerint a pacsirta a névadó). A szabadtéri falumúzeum épületei eredeti kinézetükben kerültek helyreállításra.

További információ: www.orseginemzetipark.hu