Mit beszél a paradicsom?

A növények némák: eddig legalábbis így hittük. Pedig számtalan más élőlénnyel vannak körbevéve, miért ne kommunikálhatnának velük? Miért ne adhatnának át információt a társaiknak vagy a környezetüknek?

A Tel-Avivi Egyetem kutatói úgy gondolták, hogy a növények is adhatnak ki hangokat, legfeljebb mi nem halljuk őket.

Ennek alátámasztására  kiterjedt vizsgálódásba kezdtek. A tanulmány első szakaszaként a kutatók a növényeket egy akusztikus dobozba helyezték egy nyugodt, izolált alagsorban, ahol nem volt zavaró háttérzaj. Az ultrahangos mikrofon képes volt rögzíteni a magasabb frekvenciájú hangokat is, amelyeket már az emberi fül nem érzékel (vagyis a 16 kilohertz felettieket). A mikrofonokat kb. 10 cm-re tették a növényektől: a paradicsomtól, szőlőtől, búzától, kukoricától, dohánytól, kaktusztól és bársonyos árvacsalántól.

A hangrögzítések előtt a kutatók különféle kezeléseket alkalmaztak a növényeken: némelyiket 5 napig nem locsolták, másoknak levágták a szárát és természetesen voltak olyanok is, amelyeket békén hagytak.

A kiindulási kérdés az volt, hogy a növények adnak-e ki hangokat és hogy ezeket az esetleges ‘közléseket’ befolyásolja-e a növény állapota. A kísérletek során a nem stresszes példányok átlagosan kevesebb, mint egy hangot bocsátottak ki egy órán belül, míg a stresszes növények – dehidratáltak vagy sérültek – tucatnyi ‘beszédet’ minden órában.

A felvételeket egy speciálisan erre a célra fejlesztett mesterséges intelligenciát használó algoritmus segítségével elemezték. Az algoritmus különbséget tett a különféle növények és hangok között és képes volt arra, hogy meghatározza a növény faját és stresszszintjét is egy felvétel alapján.

Sőt, az algoritmus be tudta azonosítani a növényi hangokat akkor is, amikor a növényeket egy üvegházba tették, ahol mindenféle háttérzaj hallatszott. Az üvegházban a kutatók monitorozták a nem locsolt, dehidratált növényeket és azt találták, hogy a hangok mennyisége egy ideig nőtt, majd a csúcs után elhalt.

A tanulmányban megdöntöttek egy régi tévhitet, sikerült bizonyítani, hogy a növények hangokat adnak ki.

Az eredményeket a Cell tudományos folyóiratban publikálták. A kukorica pattogására emlékeztető zajok az emberi beszédre hasonlító hangerővel törnek fel, de olyan magas frekvencián, hogy mi semmit sem hallunk belőle. A hangok minden fajnál mások, különlegesek, egyediek, a stressz által is befolyásoltak.

Ezek a hangok a feltételezések szerint információkat közölnek például a vízhiányról vagy sérülésekről. A kutatók úgy vélik, hogy a természetben a körbevevő élőlények: a denevérek, rovarok, rágcsálók és talán más növények is fogják ezeket a zajokat és fontos dolgokat tudnak meg a közlésekből.

Az alábbi felvételen belehallgathatunk abba, hogy miként ’beszél’ a  paradicsom vagy a szőlő:

Forrás: www.goodnewsnetwork.org