Azt hitted, eddig jól csináltad?

Bizony sok szempontot kell ám figyelembe vennie egy vérbeli dinnyeszakértőnek. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy a megfelelőt választod, nem elég csupán megkopogtatnod a felszínét, ahogy azt nagyanyáinktól tanultuk.

Forma

Dinnye

Először is szemügyre kell vennünk a gyümölcs formáját. A termelők megkülönböztetik a “fiú” és a “lány” dinnyéket. Előbbiek nagyobbak és oválisak magasabb víztartalommal, míg utóbbiak a kerekebb és kisebb darabok több cukorral. Tehát ha a cél, hogy minél édesebb legyen, keresd a a szabályos kerek formát!

Folt

Dinnye

Egy folt jelzi a dinnye héján, hogy hol érintkezett a földdel a gyümölcs. A világos, fehéres folt éretlenségről árulkodik, viszont minél sárgább, annál jobb!

Méret

Dinnye

Ha csak nem egy 30 fős családi összejövetelre készülünk, ne a legnagyobb dinnyét válasszuk! És ne is a legkisebbet. (Kivétel persze a mini dinnye, az bizony kicsi.) A legjobb a közepes nagyságú, méretéhez képest nehéz gyümölcs.

Szár

Dinnye

Ellenőrizd a dinnye szárát, és csak akkor vedd meg, ha az kellőképpen le van száradva. Ha még friss, zöld, az azt jelenti, hogy túl korán szedték le.

Csíkok

Persze fajtától is függ, de a klasszikus csíkos daraboknál az a jó, ha azok szépen kirajzolódnak.

Barna kéreg

Dinnye

A hálószerű barna foltok a héjon azt jelzik, hányszor porozták be a dinnye virágát a méhek. Minél többször, az annál édesebb lesz!

Héj

Válasszuk a szép fényes, (de ne hagyjuk magunkat megtéveszteni!) ne pedig a matt fényű dinnyét!