Ugródeszka.

Korea híres változatos kultúrájáról, varázslatos felhőkarcolóiról, ízletes ételeiről és magasan fejlett technológiájáról. Sim Kyu-Dong dél-koreai fotós képein azonban most egy egész más arcát is megmutatja az ország. Sim a “Goshiwon” nevű negyedet mutatja be — a parányi, szűkös, olcsó szobákat, ahol Dél-Korea legszegényebbjei élnek.

Ez a hely otthont jelent a hajléktalanoknak, szellemi vagy fizikai gondokkal küzdőknek is, reményt hozva az életükbe.

Goshiwon eredetileg a vizsgákra készülő diákok számára épült. A szobák nagyon aprók, csak aludni és tanulni lehet bennük. Azonban nagyon olcsók is, így aki gyűjtögetni szeretne, annak ideális lehet.

Az itteni életnek előnyei és hátrányai is vannak. A szobában rendszerint elfér egy ágy, egy asztal, egy kis szekrény, sokan egy TV-t vagy egy számítógépet is bezsúfolnak. Helyet szorítanak egy kis gázfőzőnek, amin az ételüket elkészíthetik.

A mosdót, fürdőt meg kell osztani a többi lakóval. Nem lehet túl kényelmes az ágy sem, arról nem is beszélve, hogy elképesztő zajos ez az élettér: éjjel-nappal beszűrődnek a hangok más szobákból vagy a folyosóról.

Goshiwon ugyanakkor jó kezdet, ugródeszka lehet. Alternatívát kínál a magas bérleti díjú vagy nagy kauciót kívánó szöuli lakásokkal szemben.

A bérlés költségei a szobától függenek. Nem mindegy, hogy mi jár hozzá: a legolcsóbb szobácska 200 dollárba (kb. 60 ezer forint) kerül, ami már felszereltebb, az akár 500 dollárt (kb. 150 ezer forint) is kóstál. Ha fürdő vagy ablak is tartozik a helyiséghez, akkor még több pénzt kell kifizetnünk érte.

Forrás: brightside.me, képek: www.instagram.com/simkyudong