Jobban tudjuk védeni, ha megismerjük.

Noha Petőfi Sándor még inkább kiöntötte volna a fürge ürgét a lyukból, ma már más a helyzet: az ürgék egyedszáma ugyanis annyira megfogyatkozott, hogy hazánkban már fokozottan védettnek számítanak.

A múlt század közepén még kártevőként nyilvántartott állat elsősorban élőhelye visszaszorulásával ritkult meg annyira, hogy mára már fokozottan védett állat Magyarországon.

Kiemelten fontos ezért, hogy az európai viszonylatban még így is jelentős hazai ürgeállományt megőrizzük. Minél többet tudunk az ürgéről, annak helyzetéről és a veszélyeztető tényezőkről, annál többet tehetünk a faj védelméért. A megismerés egyik fontos mozzanata az állományok rendszeres felmérése, a monitorozás.

Az Ürgelajstrom monitorozó módszerének 2022. áprilisában zajlott éles tesztelése során 132 önkéntes jelentkező összesen 67 felmérést készített el 39 területről, ami a hazai ürgeállomány komoly hányadát érintette.

A sikereken felbuzdulva, a Vadonleső Program keretei között a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. idén is meghirdeti a felmérést, amelyre 2024. április 20-27. kerül sor. Az Android típusú mobiltelefonokon működő, ingyenesen letölthető alkalmazás az önkénteseket lépésről-lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton. A terepi munkához előzetesen egy interneten elérhető listából kell kiválasztaniuk az önkénteseknek az általuk felmérni szándékozott ürgés területe(ke)t, majd a helyszínen összesen 1,5-2 km hosszú, lassú sétát igénylő ürgelyukszámlálást kell egyénileg, vagy kis csoportokban elvégezni, amely nagyjából 1-1,5 órás elfoglaltságot jelent.

Akit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, nincs más dolga, mint jelentkezni.

Az önkéntesek az alkalmazás letöltésének helyéről és minden más fontos tudnivalóról részletes e-mailes tájékoztatást, illetve minden felmerülő kérdésükre válaszokat is kapnak majd.

További információ:

web: nbmrdata.vadonleső.hu
e-mail: urgemonitorozas@vadonleső.hu