Szelíd oroszlánok.

Ha az invazív fajokra gondolunk, akkor bizonyára a mindent ellepő, agresszíven terjeszkedő kúszónövények vagy a zöld területeket tarra rágó bogarak képe jelenik meg előttünk. Semmiképp sem egy tündéri bolyhos nyuszié, pedig egy floridai külvárosi negyed lakói pontosan ezzel a problémával küzdenek.

Nagyjából 60-100 oroszlánfejű nyúl ugrabugrál a környéken, amióta egy tenyésztő illegálisan szabadon engedte ezt az egzotikus fajtát.

A tenyésztő elköltözött, de nem vitte magával a tapsifüleseket, akik azóta belakták a környéket.

Az oroszlánfejűek arról a sörényszerű hosszú szőrzetről kapták a nevüket, amit a nyakuk és fejük körül figyelhetünk meg. Noha a 81 otthont számláló lakóközösség néhány tagja kifejezetten örül nekik, a nyulak sok problémát okoznak. A háziasított tapsifülesek ugyanis nem élik túl egykönnyen a vadonban még akkor sem, ha az csak egy floridai települést jelent. Nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek a természetben önállóan létezéshez szükségesek. Megrágják a vezetékeket, a bundájuk túl vastag a floridai hőséghez, a fűvel történő táplálkozás pedig nem egészséges számukra. Emellett összebogyózzák a járdákat és tönkreteszik a parkok, kertek gyepét.

Állandó veszélynek vannak kitéve, hogy elütik őket vagy ragadozók áldoztává válnak.

A nyulak megmentése azonban nem olcsó küldetés, mert az ivartalanítás, az oltások és a felszerelések is tetemes költségeket emésztenek fel. Most egy lelkes lakos pénzt gyűjt azért, hogy a nyulakat gazdiknál tudja elhelyezni. Aki pedig örökbe fogadna egy ugrifülest, annak tudnia kell, hogy a nyuszik érzékenyek, tartásuk meglehetősen macerás és költséges. Az emésztőrendszerük bonyolult, speciális táplálékra van szükségük, nem dobhatunk be nekik maradékokat.

Addig is, amíg végleges helyet találnak számukra, a nyulak a környéken lakók vendégszeretetét élvezik. Sokan megállnak, etetik, simogatják őket nap mint nap.

Forrás: www.insider.com, kiemelt kép: Wilfredo Lee/Associated Press