Szeptembertől sok kicsi életében először ül iskolapadba.

A gondtalan játék helyét nagyrészt a tanulás veszi át, ami egyben azt is jelenti, hogy a gyerekek és a családok életében nagy változás történik. A gyerekek számára az átállás időszaka nem csak fizikailag és szellemileg jelent kihívást, valamekkora lelki teherrel is jár.

Időben felkelni és megérkezni, egy-egy napot pihenő nélkül, szigorú időbeosztással végigcsinálni egyébként sem könnyű. Hát még ha ez folyamatos teljesítményelvárás mellett és egy teljesen új közegben történik, nem különösebben nehéz belátni, az iskolakezdés mennyire nagy megterhelést jelent.

Ahhoz, hogy az átállás minél zökkenőmentesebb legyen, nekünk, szülőknek kell felkészíteni a gyerekeket az iskolakezdésre.

Kerüljük a negatív megfogalmazásokat!

Úgy biztosan nem érünk célba, ha olyasmiket mondunk gyermekünknek az iskoláról, hogy ott majd mi minden lesz rosszabb az óvodához képest. Ilyen lehet például, hogy „Az iskolában nem játszhatsz majd annyit.”„Nem ehetsz vagy mehetsz ki akármikor mosdóba.” A negatív mondatok bizonytalanságot és végső soron szorongást kelthetnek a kicsikben.

Alakítsunk ki pozitív képet az iskoláról!

Erre jó módszer, ha saját emlékeinkből idézünk fel számára néhány példát. Meséljünk arról, milyen érdekes, új dolgok megismerésére lesz lehetősége, vagy hogy mennyi új gyerekkel fog találkozni majd.  Arról nem is beszélve, hogy a saját történeteink kapcsán az is nyilvánvaló lesz számára, hogy mi is jártunk hasonló cipőben, ilyen tekintetben is egy csapatot alkotunk. Ráadásul a későbbiekben nagyobb bizalommal fordul majd hozzánk a kérdéseivel.

Csak őszintén!

Egy óvodáskorú gyermek rendkívül érdeklődő, általában már az ovi utolsó évében elkezd kérdezősködni az iskoláról. Ilyenkor mindig az igazat kell válaszolni a neki, hiszen a rá váró feladatokat és elvárásokat akkor sem kerülhetik ki, ha elhallgatjuk előle őket. Beszéljünk nyíltan, ha például szóba kerül, hogy lesznek olyan változások is az iskola miatt, amik nem feltétlenül a kedvére valóak.

Készüljünk együtt!

Vonjuk be az előkészületekbe! Ha van rá lehetőségünk, válasszuk ki együtt a tanszereket, vagy még inkább, engedjük meg számára, hogy kiválaszthassa a felszerelését. Vegyen részt az iskolakezdést megelőző munkálatokban is, segítsen becsomagolni a tankönyveket, füzeteket és felragasztani a vignettákat!

Forrás: www.webbeteg.hu