Megvan a kép gyerekkorodból, amikor leejtettél valami kaját, és anyukád rögtön rád szólt, hogy ne edd meg, piszkos? Nos ő, az anyukája és az anyukájának az anyukája is tévedésben volt…

Mark Rober, korábbi NASA-mérnök egy tévéműsorban magyarázta el, mi történik valójában.

Ha valami leesik a földre, természetesen azonnal rákerül néhány baktérium, de ez még nem jelent azonnali szennyeződést. A legtöbb baktérium ugyanis rendkívül lassan mozog, ezért 5 másodperc helyett csaknem fél percünk van felkapni a lehullott ételt.

Viszont amennyiben az sok vizet tartalmaz, az idő ellenünk dolgozik, mert például az e-coli és a szalmonella-baktérium kifejezetten kedveli a nedves környezetet, így gyorsabban elszaporodhat.

Ez persze csak egy elmélet, más kutatók továbbra is azt javasolják, hogy tartsuk be azt a bizonyos 5 másodpercet.

chips