Az erdőtüzek 99%-át mi, emberek okozzuk.

Bár már kopogtat az ősz, a napos, jó idő sokakat kicsalogat a szabadba. A családok igyekeznek kihasználni az utolsó vakációs napokat, a fővárosiak kiszabadulnak a közeli erdőkbe, hogy a szabad ég alatt rakjanak tábortüzet, esetleg süssenek-főzzenek. Azonban a gondatlanul meggyújtott, vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas és benne több százezer élőlény pusztulását okozhatják. Az erdőtüzek 99%-át ugyanis gondatlanságból és ismerethiányból fakadóan mi, emberek okozzuk.

Nem kellene, hogy így legyen, a tűzvédelmi ismeretek ugyanis elsajátíthatóak. Ezen okból született meg az Európai Unió LIFE programjának támogatásával a Firelife erdőtűz-megelőzési program, melynek célja, hogy játszva tanítsa meg az embereket a tűzrakás szabályaira, valamint az erdőtűz-megelőzés hatékony módszereire. Az augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban tartandó Tűzvédelmi Nap ehhez kapcsolódva azt tűzi ki céljául, olyan hasznos tudással lássa el az embereket, mely segíthet megóvni természeti értékeinket.

Azok a családok, felnőttek és gyerekek, akik augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban végigjárják a Firelife-kalandpálya 5 állomását, próbára tehetik, a kapott feladatlapok kitöltésével pedig egyben bővíthetik is tudásukat. Az állomásokon olyan fából készült, kézzel festett készségfejlesztő játékok gondolkodtatják el a kisebbeket, mint például a dominó, a párkereső vagy az óriás kirakó. Ezentúl különféle tűzrakási módokkal is meg lehet ismerkedni, majd a gyerekek kedvence, a vízipisztolyos tűzoltás következik, végül az utolsó állomás, az ugrálóvár zárja az élmények sorát. A legkitartóbb és legrátermettebb erdőtűz-megelőzők jutalma egy erdőőr oklevél lesz.

erdotuz

Remélhetőleg sokan mennek haza biztos tudás birtokában. Addig is jöjjenek a legfontosabb szabályok, játékos formában!

Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!

Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!

Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújthatja!

Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!

Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!

Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!