Az ősi föld nem eladó.

Egy hatalmas, forgalmas repülőtér közelében élni nem a legjobb dolog: a le- és felszálló gépek állandó zaja nehezen megszokható. Egy makacs japán férfit viszont a fülsüketítő zaj sem érdekli, nem hajlandó arrébb költözni.

Takao Shito családja már több mint 100 éve termeszt zöldségeket ugyanazon a területen.

A férfi nagyapja is gazdálkodó volt, akárcsak apja és ő maga. A dolgok azonban rengeteget változtak az elmúlt évtizedek alatt. Valamikor ez a terület 30 családnak adott otthont, nagy parcellákon folyt a növénytermesztés. Ma Shito farmja egymagában áll a Narita nemzetközi repülőtér, Japán második legnagyobb repülőterének kellős közepén. A gépek gyakorlatilag napi 24 órában szállnak a feje felett. Ő maga is csak földalatti alagutakon tud kijutni a földjeiről.

https://www.facebook.com/IHKSEREF737/photos/a.329754614030/10157688932969031/?type=3

A legtöbb ember menekülne egy ilyen helyről, bármit megadna azért, hogy költözhessen. De nem úgy Takao Shito. Ő két évtizede azért harcol, hogy megtarthassa a farmját, dacára az előnytelen elhelyezkedésnek.

https://www.facebook.com/IHKSEREF737/photos/a.329754614030/10157688930534031/?type=3&theater

„Ezek a földterületek már családom három generációját szolgálták, szeretném folytatni itt a gazdálkodást” – tette egyértelművé Takao.

Takao apja, Toichi egyike volt annak a maréknyi gazdának, akik az 1970-es években a repülőtér építésének terveit igyekeztek megvétózni. A legtöbb gazda azonban elfogadta a felajánlott kártérítést, de a saját területét Toichi Shito a világ minden pénzéért sem adta volna. Takaóra mindez már gyerekként is erősen hatott, amikor édesapja 84 éves korában elhunyt, ő örökölte meg az elszánt ellenállást.

Takao Shito folyamatosan jogi csatákban vesz részt, megakadályozva, hogy elvegyék ősei földjét.

Ellenállása szimbóluma lett a polgári jogoknak, önkéntesek és aktivisták százai támogatták őt az évek alatt. Nem kevés pénzt (kb. 480 millió Ft-ot) ajánlottak fel neki, hogy költözzön, de a férfit nem érdekli az anyagi haszon.

Eközben a Narita repülőtér egyre nagyobb és forgalmasabb lett.

Évente 40 millió utas fordul itt meg, 250 000 repülő landol vagy emelkedik a magasba. Az évek során már különböző döntések születtek, sokszor rezgett a léc, de ennek ellenére Takao most is a reptér közepén gazdálkodik. Friss terményeit kb. 400 vásárlónak értékesíti. Még a koronavírus-járvány sem igazán befolyásolta a termesztést, sőt, ő kifejezetten jól járt azzal, hogy a légi forgalom leállt a karantén idejére.

Forrás: www.odditycentral.com