Hajóval érkezett, ballonon terjed.

A Joro pók (Trichonephila clavata) egy viszonylag nagy méretű, Kelet-Ázsiában őshonos faj, Japánban, a Koreai-félszigeten, Tajvanon, Kínában, Mianmarban él. A nőstény Joro pók 2.8 cm-es, hosszú, túlnyúló lábai további 3 cm hosszúak. A hímek ezzel szemben csak negyed ekkorák. A nőstényeket általában élénksárga hasi oldal és sárga sávos láb jellemzi, a hímek jellegtelen barnák.

Nem harapnak, csípnek, sőt, az egyik legfélénkebb pókok. Kisebb rovarokat kapnak el, amivel tulajdonképpen hasznos tevékenységet is végeznek (pl. megeszik a szúnyogokat). csótányokat, bogarakat, darazsakat, méheket, lepkéket, szitakötőket, szöcskéket és más pókokat is fogyasztanak.Ha mégis csípnek, ez nem veszélyes az emberre és a háziállatokra nézve és nem is olyan fájdalmas, mint például egy méh csípése. A Joro pókok spirális , kerék alakú hálót szőnek, amelyek aranyszínűek és rendkívül erősek.

Az USA-ban 2010 körül jelentek meg, Georgia államban bukkantak fel és nagy riadalmat okoztak. Noha a pontos terjedési útvonal nem ismert, feltételezik, hogy szállítókonténerrel érkeztek. Azóta már több dél-keleti államban megjelentek, kitartóan haladnak észak felé. A szakemberek úgy vélik, hogy hamarosan tömegével lesznek jelen a keleti parton is, idén már New Yorkba várják őket.

A Joro pókok mind a vidéki, mind a város környezetben megtalálják az élőhelyüket. egyaránt építenek hálót a természetes és az emberi kéz által létesített tárgyakon, akár egy jelzőlámpán vagy egy padon is. Selyemszálat bocsátanak ki, amelyek képesek a szellő hátára ülve akár nagy távolságokra is szétterjedni (ez az ún. ballonozás). A rokonfajok közül akad olyan, amelyik 300 km-t is „repül” ennek a módszernek a segítségével.