Felfedezetlen vizek.

Nemrég a dél-amerikai halak taxonómiájában elmélyült kutatók nem mindennapi tudományos nevet adtak egy újonnan felfedezett fajnak. A hal a legismertebb fiktív gonosz karakter, Sauron Sötét Nagyúr (A Gyűrűk Ura szereplője) után kapta nevét.

Nem valószínű, hogy a hal ugyanolyan félelmetes látványt nyújtott, mint Sauron, akitől földbe gyökerezett anno Zsákos Frodó lába. A mintázata a tudósokat azonban mégis a rettenetes gonoszra emlékeztette. A halat a Xingu folyóban, az Amazonas egyik mellékfolyójában találták, amelynek vízgyűjtő területe nagyobb, mint Franciaország, és több mint 600 halfajnak ad otthont, ezek közül mintegy 70 endemikus.

Amikor a kutatók előálltak a névötlettel, már az egész csapat tudta, hogy megvan a tökéletes választás. A hal ugyanis vörös uszonyokkal és narancs foltokkal a testén kétségkívül emlékeztet A Gyűrűk Urában ábrázolt hatalmas, tüzes szemre.

Az újonnan leírt halfaj közeli rokona a ragadozó piranjáknak, de a pacu néven ismert halcsoportba tartozik, így elsősorban növényeket fogyaszt, fogai sokkal inkább emberi fogszerűek.

A becslések szerint az Amazonasban és mellékfolyóiban élő halak 42%-át még nem azonosította és írta le a tudomány. Bőven van még a vizekben (is) felfedeznivaló!