Ősemberbarlang testközelből.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 1977-ben hazánkban a harmadik, azonban az első hegyvidéki, erdős nemzeti parkként alakult meg. A magyar nemzeti parkok közül itt található a legtöbb barlang, az országban nyilvántartott 4000 közül 1100. Egyre többen keresik fel a területén működő Bükki Csillagdát vagy a Mátra világát bemutató Harkályházat.

A nemzeti park most új attrakcióval bővült: megnyílt a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatásának helyt adó Szeleta Park Látogatóközpont, amely a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb.

A Bükk keleti kapujában, Diósgyőr és Lillafüred határán, az egykori Herman Ottó Emlékpark területén megépült látogatóközpont „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.

A központban az ősemberbarlangok élményszerű bemutatása, interaktív-kreatív részleg várja a látogatókat.

Minden korosztály megtalálhatja majd a kedvére való programokat: a legkisebbeknek a Bikkmakk játszótér, a nagyobbaknak Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház és a Pókfonal játszótér biztosítja a felhőtlen szórakozást, a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálnak kipróbálható eszközöket.

A Szeleta Park Látogatóközpont helyet ad foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, archeológiai foglalkozásoknak, növény és állathatározásoknak, valamint további egyedi látogatói igényeknek is.

További információ: www.bnpi.hu

Forrás: greenfo.hu, kiemelt kép: www.facebook.com/Agrarminiszterium