Nem akkora baj, mint hisszük.

Hulla fáradt vagy, már eltervezted, hogy hazaérve lerúgod a cipődet és bekapcsolod a TV-t, amikor pittyeg a telefon: egy kedves barátod vacsorára hív. Mit teszel?

Egy nemrég megjelent, kreatív tanulmány szerint a nem kívánt meghívások visszautasítása segíthet abban, hogy elkerüljük az ünnepi túlhajszoltságot és kiégést. Még akkor is, ha a meghívás egy általunk szeretett személytől érkezik, nem fog neki annyira rosszul esni, nem veszi úgy a szívére, mint ahogy mi képzeljük.

A megkérdezettek több mint háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy inkább elfogad egy programra hívást még akkor is, ha nem akar épp menni, mivel fél a döntése következményeitől. Karácsony környékén megnő az invitálások száma, így a kérdés még fontosabbá válik.

A kutatások viszont most arra derítettek fényt, hogy ez a visszautasítás sokkal kisebb jelentőséggel bír a másik fél számára, mint gondoljuk.

Magyarán szólva, túlaggódjuk, hogy mit fog szólni a másik, miközben belehajszoljuk magunkat valamibe, amire nem vágyunk. A negatív következmények jóval kevésbé súlyosak, mint ahogy azt mi előre látjuk.

A felmérés 2000 résztvevővel zajlott 5 menetben. Az egyikben a kutatók arra kérték az egyéneket, hogy olvassák el a forgatókönyvet: az egyik változatban őket hívták, a másikban ők hívtak meg egy barátot egy vacsorára szombat estére, egy helyi étterembe egy sztárséffel.

A meghívott résztvevőknek azt az utasítást adták, hogy képzeljék el, már megvolt a programjuk aznapra és az estét otthon akarták relaxálással tölteni.

Az felmérés során kiderült, hogy a lemondók rögtön azt kezdték érezni, hogy a NEM-nek negatív hatása lesz a kapcsolatra. Ezek az illetők sokkal inkább csalódottnak, mérgesnek vélték a másik felet és azt érezték, hogy többé nem fognak meghívást kapni.

Egy másik kísérletben párokat kértek fel, akiknek 74%-a már több mint 5 éve együtt volt. A pár egyik tagjának kellett a meghívást írnia, a másiknak pedig visszautasítania azt. Az a személy, aki visszautasította a partner invitálását, hajlamos volt azt hinni, hogy a társa dühös lesz vagy még inkább azt, hogy a visszautasításból azt fogja érezni, nem törődik vele megfelelően.

A kutatók úgy vélik, hogy az emberek következetesen túlbecsülik azt, hogy a másik mennyire lesz dühös, ha nem fogadjuk el a meghívást, még akkor is, ha hosszútávú, közeli kapcsolatban van a két személy.

Bár advent idején pihentető és feltöltő lehet egy találkozás, egy közös vacsora, séta, aktív program, a jóból is megárt a sok. Nem biztos, hogy minden egyes meghívásnak eleget kell tennünk. Van, amikor szívesebben maradnánk otthon. Biztos, hogy ilyenkor is extra terheket kell magunkra vennünk? Mondjunk bátran nemet, ha úgy érezzük, hogy most ehhez lenne kedvünk, legyünk maguknak mi magunk is fontosak! A kiégés egy létező dolog, sokakat utolér az ünnepi szezonban is.

A kutatásokat az Amerikai Pszichológiai Társaság végezte, a következtetések a Journal of Personality and Social Psychology c. folyóiratban kerültek publikálásra.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org