Akár a felére is csökkentheti a tőkék hozamát.

Növényegészségügyi zárlatot rendelt el több megyei kormányhivatal, miután újabb területeken jelent meg a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége (Flavescence dorée, FD). A korlátozás annak visszavonásáig érvényes.

A betegséget, azaz a szőlő aranyszínű sárgaságát Magyarországon 2013 augusztusában azonosították. Eddig többek között Badacsonyban, Balatonbogláron, Sopronban jelent meg, de most azonosították a Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is.

Az intenzív felderítés eredményeként a Neszmélyi borvidéken, Szomód község egyik Chardonnay fajtájú szőlőültetvényben találták meg a kórokozót, amelyet az előző években a térségben csak egyik vadon élő gazdanövényéből, az erdei iszalagból mutattak ki. Az Etyek-Budai borvidéken Etyeken és a Pécsi borvidékhez tartozó Keszü határában egyaránt zártkerti szőlőben vett mintákból diagnosztizálta a hatóság az FD-fertőzést.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a megtámadott tőkék hozama akár 20-50 %-kal is csökkenhet, a beteg szőlőtőkék fejlődése visszamarad, a vessző elvékonyodik, a levelek sárgulnak vagy vörösödnek. Maga a fertőzés nem képes továbbterjedni, fertőző szaporítóanyaggal vihető át (ezért is van szükség a karanténra), illetve az amerikai szőlőkabóca terjesztheti, amely ellen viszont lehet vegyszerrel védekezni.

A szőlőültetvények használói, tulajdonosai a fertőzött területeken, illetve a védőzónának kijelölt területeken kötelezően elvégzendő növény-egészségügyi intézkedésekről és az intézkedéssel körülhatárolt területen belül található elhanyagolt szőlőterületek esetén tett hatósági intézkedésekről bővebb tájékoztatást a kormányhivatal agrárügyi főosztályának növény- és talajvédelmi osztályán kaphatnak.

Az illetékes megyei kormányhivatalok megkezdték a betegség felszámolását célzó intézkedéseket: a növény-egészségügyi zárlat elrendelését a fertőzöttként azonosított tőkéktől számított 1 km-re és az összesen 4 km sugarú, fertőzés miatt körülhatárolt terület meghatározását. Kötelező védekezésre azért van szükség a fenti körzet minden szőlőterületén, mert a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédő szeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen. A Szekszárdi és a Tolnai borvidéken még csak iszalag minták bizonyultak FD-fertőzöttnek 2017-ben, így ott a következő évi, 1 km-es intenzív felderítési területek meghatározása zajlik.

 

A betegség érintheti a hobbiszőlészek tőkéit is, hasznos tanácsok számos hegyközségnél, szakmai szervezetnél kaphatóak a védekezésről, például ide kattintva!

Az elhanyagolt szőlőültetvények potenciális fertőzési forrást jelenthetnek, ezért a NÉBIH számít a szőlő- és bortermelők tudatos és aktív közreműködésére a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben és az elhanyagolt ültetvények felszámolásában.

Forrás: portal.nebih.gov.hu