Saját világ.

Svédország egyik kis szigetén, Oknön élt az a lány, akinek különös története máig foglalkoztatja szakembereket. Karolina Olsson 1861. október 29-én született, 6 gyermek közül a második legidősebbként. Csak fiútestvérei voltak. Anyja otthon tanította a kislányt írni-olvasni, miközben a házimunkába is befogta. Karolina már 14 éves volt, amikor először iskolába ment.

A kislány alig egy hónapot járt iskolába, amikor egyik nap hazafelé fogfájásra és nyugtalanságra panaszkodott. A család arra gyanakodott, hogy gonosz szellemek szállták meg, ezért az anyja azt javasolta neki, hogy feküdjön le.

A lány elaludt, majd egyszerűen nem kelt fel se másnap, se azután.

Karolina apja szegény halász volt, nem volt pénzük orvosra, ezért a városka szülésznőjére hallgattak. Az anyja gondosan ápolta folyamatosan alvó lányát, napi két üveg tejet erőltetve bele. A szomszédok végül kifizettek egy doktort, aki azonban nem tudta felébreszteni a lányt és megállapította, hogy az kómába esett.

Az orvos egy éven át látogatta a családot, majd szaksegítséget kérve írt a legjelentősebb orvosi lapnak.

1892-ben egy másik doktor, Johan Emil Almbladh érkezett a hívásra, aki kórházba szállította Karolinát megfigyelésre. Az ott-tartózkodása alatt azonban semmi változás nem állt be a lány állapotában és hatástalannak bizonyult az elektromos kezelés is. Az orvos végül hisztérikusnak titulálta a beteget és dementia paralytica-val („terjedő hüdéses elmezavar”), egy súlyos neuropszichikai rendellenességgel diagnosztizálta, amit az előrehaladott szifilisz is okozhat, de kevés jel utal arra, hogy ettől valóban szenvedett volna a lány. Végül egy hónap múlva visszaküldték a pácienst az otthonába.

Betegsége alatt Karolinát nem vizsgálta pszichiáter. Két évvel felébredése után, egy stockholmi szakorvos, Harald Fröderström többször felkereste a nőt, hogy megértse, mi történhetett. Az ő kutakodásai nyomán derült ki, hogy a testvérei soha nem látták elhagyni az ágyat, az apja azonban igen, néhányszor megfigyelte, ahogy négykézláb mászik és legalább háromszor hallotta beszélni is. Egyszer a lánya Jézushoz könyörgött, majd a fejére húzta a takarót és visszafeküdt.

Karolina egyetlen ápolója az anyja volt.

Ha az ágya mellé kenyeret vagy karamellt tettek, a lány hozzá se nyúlt, ha figyelték. A házvezető azonban néha hallotta sírni a lányt és amikor senki nem volt a házban, a nőnek feltűnt, hogy a szobában bizonyos tárgyak időnként más helyre kerültek.

1905-ben az édesanya meghalt és Karolina sírni kezdett. Ez néhány napig tartott, majd az apa vette át a gondozását, azonban a lány állapota megromlott, egyre soványabb lett. Egy napon, 1908. április 3-án a házvezetőnő a lányt a földön találta négykézláb, sírva. Amikor visszaparancsolták az ágyba, megkérdezte, hogy hol az anyja. A bejövő bátyjait nem ismerte fel, mondván, hogy az ő fivérei kicsik, nem lehetnek ezek a férfiak. Karolina súlyosan alultáplált volt és kezdetben gyenge, kerülte a fényt, alig bírt mozogni. Érdekes módon azonban az étvágya megvolt, lelkesen evett.

Az egyetlen fotó Karolina Olssonról 11 nappal azután készült, hogy felébredt

Karolina fel tudta idézni az iskolában és a templomban töltött napokat, a múltról azonban nem kérdezett és arról sem, hogy mi történt a betegség alatt, nem említett az anyja halálát sem. Frödeström úgy találta, hogy a lány magas intelligenciával rendelkezett, tudott írni, olvasni, ismerte az uralkodókat.

Frödeström úgy vélte, hogy Karolina egy trauma miatti pszichózison ment keresztül, behúzódott a takaró alá, hogy megvédje magát a külvilággal szemben. Édesanyja mellé állt és segített eltitkolni a tényt, hogy a lány tudatánál van és nem merült mély álomba.

A család állítása, miszerint 32 éven át Karolina csak napi 2 üveg tejet ivott, csak úgy elképzelhető, ha egy gondozó titokban etette a lányt.

A szakember szerint az édesanya volt ez a személy, és miután ő meghalt, a súlyos lesoványodás is ennek tudható be.

Felébredése után Karolina meglehetősen normális és egészséges életet élt. 1950-ben, 88 éves korában hunyt el, koponyaűri vérzés következtében.

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.