Vaditatónak készült.

Az erdélyi Gyilkos-tóról szinte már mindenki hallott, de valószínűleg sokkal kevesebben tudják, hogy hazánkban is létezik egy kisebb, ám nagyon hasonlóan festő tó. A ’bakonyi Gyilkos-tó’ néven emlegetett Hubertlaki-tó Bakonybéltől nem messze, az erdők ölelésében, lenyűgöző természeti környezetben található.

A nevét természetesen azokról a facsonkokról kapta, amelyek kiállnak a víztükörből. A mesebeli kis tavacska mesterségesen, valójában felduzzasztással keletkezett és az elárasztott területen álló fák maradványai azok, ami ma a különös jellegét adják.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hungary/Magyarország (@discover_hungary) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

_instravel_23 (@_instravel_23) által megosztott bejegyzés

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben található tó az 1980-as évek közepe felé eredetileg vaditatónak készült. Helyén egykoron egy égeres állt, a fák közül némelyik nem is halott, itt-ott zöldellenek, új életre kaptak. A vízben békák, gőték élnek, partját vízimadarak keresik fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marosi Anna Júlia (@anna.julia.m) által megosztott bejegyzés

Közelében, a Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében rejtőzködő parányi Hamuházi-réten álló Hubertlaki-kulcsosház. Egykoron itt az Esterházy család kedvelt vadászkastélya állt pár gazdasági és lakóépület társaságában, ami azonban 1967-ben tűzvész áldozata lett.  A hajdani grófi lakosztályból építették újra a szerényebb méretű vadászházat, melyet 2014-ben teljeskörűen felújítottak, azóta a Bakonyerdő erdészet kezelésében álló kulcsosházként működik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sz R (@rszvsz) által megosztott bejegyzés

A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. Az addig kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választották.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Krisztina (@krisy241) által megosztott bejegyzés

A tóhoz tanösvény, jelzett turistaút vezet, partján pihenő várja a turistákat. Az egész Bakony kirándulásra csábít!

Forrás: bakonybel.hu