Az eső őrzői.

Bazoule Burkina Faso-ban, a fővárostól Ouagadougou-tól kb. 30 km-re található település, ami egyedülálló tradíciójáról híres – generációk óta a falu lakói harmóniában élnek több mint száz ijesztő krokodillal.

Az állatok a település tavacskáiban hűsölnek, miközben a gyerekek úszkálnak mellettük, az asszonyok pedig vizet hordanak.

Bazoule krokodiljai rokonságban állnak a nagyobb és agresszívabb nílusi krokodilokkal, de önálló fajt alkotnak Crocodylus suchus néven, nyugat-afrikai krokodiloknak vagy sivatagi krokodiloknak is nevezik őket. Leggyakrabban erdős, nyílt területeken élnek. Ezen krokik ősei jól alkalmazkodtak az észak afrikai változó környezethez, amikor a bokros szavannákat és füves pusztákat sok ezer év alatt a forró, száraz Szahara váltotta fel.

Bazoule sacred crocodiles MS 6703

Ellentétben a nílusi krokodillal, ami tipikusan a nagy, szezonális folyókat kedveli, a nyugat-afrikai társa általában lagúnákban és mocsaras, nedves területeken él az erdős régiókban. Az úgynevezett guelta csak az esős időszakban létezik vagy amikor a földalatti források egy mélyedésben összegyűlnek. Amikor a víz elpárolog, a krokodilok egyfajta ’kómában’ töltik a nyarat, nem esznek, csupán minimálisan keveset mozognak.

A nyugat-afrikai krokodil kevésbé agresszív, mit a nílusi rokona, általában nem támad emberekre.

Ahogy Bazoule, úgy számos közösség is közelségben él velük, ahelyett hogy rettegnének tőlük, tisztelik és védik őket. Bazoule lakosai úgy vélik, hogy a krokodilok az esővel együtt az égből érkeznek, ha ők eltűnnek, a víz is el fog tűnni.

MARS2005-Ouaga_35

Szent krokodilokat találunk Burkina Faso közép-nyugati részén, Sabou városában is. A ghánai határnál, a Paga nevű településen saját krokodilfarmmal élnek együtt az emberek. Több helyen az idegenvezetés része, hogy egy ember élő csirkével csalogatja ki az állatokat a vízből, így a turisták megpaskolhatják a krokikat vagy fényképezkedhetnek velük.

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.