Strucctojás a tetőn.

Maliban, a Száhil övezetben fekvő Dzsenné óvárosa a Világörökség része. Világhírű mecsetje a bolygónk legnagyobb vályogtéglából készült épülete. A Nagy Mecset a város emblematikus építménye, a szudáni-száhel építészeti stílus képviselője.

Az első itt álló mecset pontos építési dátuma nem ismert, de valószínűleg 1200 és 1330 közé esett.

A templom Kunburu szultán uralkodása alatt létesült, miután az uralkodó áttért a muszlim hitre. A szultán a régi palotáját leromboltatta és mecsetté alakította át. Az utódja a minareteket, az azt követő szultán pedig a környező falvakat emeltette.

Az utána következő években a mecset pusztulásnak indult. Amikor a franciák elfoglalták Malit, az eredeti templom helyreállítását és újraépítését határozták el. A munkálatok 1907-ben fejeződtek be. Noha ez Nyugat-Afrika egyik legforgalmasabb turisztikai látványossága, az épület a francia behatás miatt sok kritikát kap.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Must Visit (@must___visit) által megosztott bejegyzés

A vályogból készült épület 4 emeletes, a falakat agyag fedi, amit rizshéj, föld és víz keverékéből állítottak elő. A 3 minaret tetején strucctojások díszlenek, amelyek a jószerencsét és a termékenységet szimbolizálják a mali hagyományok szerint. A tetőn 105 ablak nyílik, ezeket terrakotta fedelek borítják, amelyek lehetővé teszik, hogy friss levegő jusson a templomba. Benn 99 faoszlop isten 99 nevét jelenít meg, ugyanakkor a forróságtól is szigetelnek és alátámasztják a falakat és a tetőt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Doyle Prasettho (@doylesth) által megosztott bejegyzés

A nagymecset a közösségi, vallási és kulturális élet központja.

Évente egy nagy fesztivál keretében az emberek újravakolják a falakat vaj és agyag keverékével, hogy megtartsák az ikonikus külsőt. Több száz kis fagerenda áll ki a homlokzatból esztétikai és praktikus okok miatt. Különleges, egyedi megjelenést kölcsönöznek az épületnek, emellett állványzatot is biztosítanak az újravakolóknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

HolidayWize (@holidaywize) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Le Voyage Idéal (@levoyageideal) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rolf Magener (@rolfstravels) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Arts Of Global (@artsofglobal) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zainab Sumu Primitive Modern (@zainabsumu) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com