Fénycsali.

Nem csak a lepkék vagy egyes rovarok repülnek a fényre, de a halak nagy részét is vonzza a világosság. Ezt a viselkedést a világ számos részén kihasználják a halászok, így fogva például heringet, makrélát, sprotnit, szardíniát. Ezek a halak az idő nagy részében a felszín közelében úsznak, így nem nehéz őket elkapni.

Régebben a halászok olajlámpákat és lángoló fáklyákat használtak, modern utódaik viszont elektromos lámpákkal dolgoznak, amelyeket dízel generátorok működtetnek.

Tajvanban azonban léteznek olyan halászok is (kis számban) akik az ősi tradíciót folytatva egy bambuszpálcát gyújtanak meg, különféle vegyi anyagok, például kén segítségével, hogy a több ezer szardíniát a felszínre csalogassák.

Közel 300 hajó fut ki Tajvan északkeleti részén minden éjjel, hogy szardíniák után kutasson, de közülük csak 3 az, amely az ősi módszert alkalmazza (egy 2016-os cikk szerint).

A nagyjából 30 megmaradt, tradicionális halásznak májustól júliusig 3 hónapja van arra, hogy kénlámpákkal halat fogjon.

A halászok akár 6 órát is kinn töltenek éjjelente a tengeren ebben az időszakban. Egy sikeres alkalmon 3-4 tonna szardínia is a halójukba akadhat. A fiatalok nem szeretnék folytatni a hagyományt, mivel rendkívül kimerítő és fáradságos munkával és bizonytalan fizetéssel jár. Sokkal inkább a modern kereskedelmi halászhajókon dolgoznak, ahol kedvezőbbek a feltételek. Ezért aztán napjainkban már csak a 60 év felettiek alkalmazzák a fáklyás módszert.

Annak érdekében, hogy az ősi módszert fenntartsák, a kormány egy csekély összegű támogatást biztosít, ami azonban nem elég motiváció.

Néhány éve egy fesztivált is szerveznek, hogy népszerűsítsék a gyakorlatot és felhívják a figyelmet az eltűnő tradíció értékére. Talán a turizmus segít majd fenntartani a hagyományt, mivel az elképesztő látvány megtekintésére újabban turista csónakok is indulnak.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: New Taipei City Government