Nagy visszatérők, merész újítások.

Akár kertrendezés előtt állsz, akár csak egy pár dologgal dobnád fel idén a kertet, érdemes megismerned a szakemberek véleményét az ezévi trendekről. Lesznek nagy visszatérők, erősödő ismerősök és meglepő újítások is, ha hihetünk a véleményeknek!

1. Vacsora a szabadtéren

Gyerünk ki a tányérokkal! Tavasztól őszig előtérbe kerülnek a kertben, teraszon, balkonon elköltött étkezések. Akár kettesben, akár családdal vagy barátokkal vagyunk, költöztessük ki a konyhát és az étkezőt a szabadba kényelmes bútorokkal, tűzrakóval, mobil pizzasütővel.

Fotó: LIGHTS4FUN / KRISTY NOBLE PHOTOGRAPHY

2. Vibráló színes minták

Bentre sokan választanak letisztult, semleges színeket, a kültéren azonban bátrabbak vagyunk: tarolni fognak a színes mintás textilek, vibráló, élénkebb színű bútorok és kiegészítők.

Fotó: JOHN LEWIS

3. Kertészkedés a balkonon

Az utóbbi években elindult folyamat a tetőfokára ér: a városlakók minden apró területet megragadnak a saját paradicsom, petrezselyem vagy muskátli nevelgetéséhez.

4. Sokfunkciós tárolók, fészerek

A fészert már nem csak arra használjuk, hogy betoljuk a talicskát! A csinos kis tárolókban palántázóhely, kuckó, olvasósarok, nyári konyha is helyet kaphat.

Fotó: CUCKOOLAND

5. Saját veteményeskert

Évtizedekig elmaradtak a vetemények, a konyhakertek a házak udvarából – ezek újra visszatérnek, divat lesz megtermelni saját zöldséget, fűszert.

Fotó: FLYMO

6. Mindentudó szolárlámpák

Növekedés várható a szolárlámpák piacán is – nem csak világítanak, de kerti díszt is jelentenek. Sőt, a boltokba kerülnek olyan lámpák, amelyek egyben a mobilokat is töltik, így gond nélkül lehet hosszabb ideig kinn tartózkodni a kertben, nem fogunk lemerülni.

Fotó: THE GLOW COMPANY

7. Réz minden formában

Mind anyagként, mint színként uralkodni fog a réz: egyszerre nemes, mégis semleges, ugyanakkor idővel patinássá válik.

Fotó: GARDEN BY PAUL HENSEY FSGD

8. Egzotikus bokrok, cserjék

A szakemberek szerint 2018 a bokrokról fog szólni – a kertészetekben ezeket keressük majd, az évelők és egynyáriak helyett.

9. Fahatású járólapok, borítások

A dizájnerek azt jósolják, hogy a fához nagyon hasonló, de ellenállóbb, erősebb, masszívabb járólapok kikerülnek a teraszokra, kerti járófelületekre is.

Fotó: WALLS AND FLOORS LTD

10. Aszimmetria

A kerti bútorok és növények elhelyezése sokkal kevésbé lesz rendszerezett, megjelenik a játékosság, az aszimmetria a térben. A geometriai formák szigorúságát a növények, az eltolások törik meg.

Fotó: CASSANDRA CROUCH

11. Megjelenik a tudatosság

A kertben is megjelenik a mostanában olyan gyakran hangoztatott tudatosság, azaz hogy élvezzük a „most”-ot, a pillanatot. Ezt segítik a kényelmes, otthonos megoldások.

12. Mészkő

Talán nem meglepő, hogy visszatér a kertbe a mészkő, és abból sem a letisztult fehér, hanem inkább a robusztusabb, karakteresebb változatok.

Fotó: RHS / NEIL HEPWORTH

Forrás: www.housebeautiful.com