Melegebb fény.

Poloskák mindenütt: a függönyön, az ablakpárkányon, a szobában, a konyhában, a kertben… Az elmúlt évek a poloskák elleni küzdelemről szóltak: nyáron a kiskertben, a zöldségek-gyümölcsök szívogatásával okoznak kárt, ősszel pedig berepülve a lakásba ijesztenek halálra minket.

Napjainkban drámaian növekszik az idegenhonos fajok száma az egész világon, így hazánkban is. A rendkívül fokozott globalizáció következtében – az elmúlt évtizedek közlekedési, kereskedelmi, áruszállítási gyakorlata miatt – számos ilyen faj került hozzánk messzi tájakról.

Gyors szaporodásukkal és terjedésükkel gyakran kiszorítják az őshonos fajokat.

Az elmúlt 30 évben kiugróan felgyorsult az inváziós poloskák terjedése. 2000-ben jelent meg Magyarországon a világszerte komoly növénykártevőnek számító zöld vándorpoloska, amely főként paradicsomon okozott komoly károkat. 2004 óta megállíthatatlanul terjed itthon a nyugati levéllábú-poloska amely a tujákat és a fenyőket pusztítja, és igen gyakran repül be épületekbe is. Az egyik legújabb és egyben legveszedelmesebb jövevény pedig az ázsiai márványpoloska, amely 2013-as első hazai észlelése óta akadálytalanul terjed.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai arra keresték az ázsiai márványpoloska  összetett szeme mely spektrális tartományokra a legérzékenyebb, és milyen fényhullámhosszak a legvonzóbbak e faj számára. E tulajdonságaik ismerete segítséget nyújthat a lakosság számára otthonaik megvédésében e kártevők elől. A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a rangos Journal of Pest Science folyóiratban jelent meg.

Mérési eredmények arra utalnak, hogy az ázsiai márványospoloska fotoreceptor-készletét alapvetően kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja, ami már lehetővé tesz némi színlátást, ami jó eséllyel segíthet a poloskáknak a zöldségek és gyümölcsök vizuális úton történő megtalálásában.

A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy miként függ az ázsiai márványospoloska fényhez való vonzódása a fény hullámhosszától.

A kísérletekből kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza. Másként fogalmazva, az emberi szem számára pirosas, sárgás fényeket a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább kedvelik e rovarok, vagyis a rövidebb hullámhosszakban gazdag hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek, amelyekben inkább a spektrum hosszabb hullámhosszú komponensei dominálnak.

Otthonunkban érdemes tehát inkább meleg fényű lámpákat használni, ha csökkenteni szeretnénk a poloskák és egyúttal más rovarok által okozott kellemetlenségeket – összegezték a kutatók.

Forrás: www.elkh.org