Egy hét átható bűz.

Miközben az Indonéziában található Nyugat-Szumátra buja dzsungelében törtek utat maguknak, természetvédők egy csoportja rábukkant a világ legnagyobb virágjára. A szóban forgó növény egy hatalmas raflézia (Rafflesia tuan-mudae), egy különös faj, amely mindössze kb. 7 napig virágzik az élete végén.

A világrekorder virág átmérője 111 cm, ami 4 cm-rel nagyobb, mint az előző csúcstartó.

A virágnak nem csak a nagysága, de a súlya is figyelemreméltó, egy ilyen hatalmas példány akár 15 kg-os is lehet.

Fotó: Beavittw/Wikimedia Commons

A virágot hússzínű szirmok jellemzik, amelyeket fehér, hólyagszerű pettyek tarkítanak. Ebben semmi elborzasztó nincs, de nem úgy az „illatában”: a virág pontosan olyan szagot áraszt, mint egy rothadó tetem.

Elképesztően büdös, elviselhetetlen szag terjeng körülötte.

Ez a kibírhatatlan szag egyébként arra hivatott, hogy odacsalogassa a döglegyeket, amelyek a virág első számú beporzói. Érdekes, hogy az viszont még mindig rejtély, hogy mely állat segít terjeszteni a növény magját.

A raflézia egyéb iránt parazita, a gazdanövény gyökereiben növekszik kb. 9 hónapon át, majd hirtelen felfedi magát a világ szeme előtt. Nevét (“Rafflesia”) egy brit gyarmatosítóról, Szingapúr alapítójáról, Sir Stamford Raffles-ről kapta, aki elsőként írta le és azonosította hivatalosan is a növényt a 19. század elején (az őt kísérő botanikus, Joseph Arnoldi segítségével). A rendkívül ritka és veszélyeztetett növény Délkelet-Ázsia egyes területein él.

Forrás: www.mnn.com