Le a halászhálókkal!

A vaquita a világ legkisebb tengeri emlőse, kizárólag a Kaliforniai-öböl északi kis csücskében, Nyugat-Mexikóban él. 1997-ben még kb. 570 egyedet számoltak, mára ez a szám 10 példányra zuhant. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Commissions, IWC) megkongatta a vészharangot, riadót fújt a vaquita megmentése érdekében.

A vaquita, másnéven kaliforniai disznódelfin vagy kaliforniai barnadelfin a legkisebb elterjedési területű cetfaj. A part menti sekély, sötét vizű lagúnákban él, nagyon ritkán kerül szem elé. Mintázata fakószürke, hátúszója középen helyezkedik el. Az 1,2-1,5 méter hosszú felnőttek tömege 30-55 kilogramm.

Nyugodt tempóban úszik és táplálkozik, elsősorban halakkal, polipokkal, kalmárokkal. Lassú, előregördülő mozgással emelkedik a felszínre lélegezni, ritkán kelt hullámzást és csendesen tűnik el, de időnként hangos szuszogó hangot hallat. Még sosem látták ugrani.

Vaquita4 Olson NOAA

Az IWC 2023. augusztus 7-én adta ki a riasztást. A közlemény szerint az elmúlt közel 30 év ismétlődő figyelmeztetési ellenére a vaquita a kihalás szélére került, a halászhálókba gabalyodás miatt. A szakembereknek most az a célja, hogy cselekvésre motiváljanak és a szélesebb közönséghez is eljuttassák az üzenetet, hogy a helyzet komoly.

A drámai összkép ellenére akad némi remény. A megmaradt apró állatok egészségesnek és boldognak tűnnek. Populációjuk, noha kicsi, viszonylag stabilnak mondható 2019 óta. A kutatók legalább egy kicsinyt megfigyeltek, azaz még mindig szaporodnak a delfinek. A szakemberek abban bíznak, hogy ha a nyomás lekerül róluk, a populáció „magához térhet”.

Eközben a mexikói kormány küzd a kopoltyúhálóval, egy olyan káros halászati gyakorlattal, amely számos bálnát és delfint öl meg. Az emlősök fennakadnak a hálóban, amit a víz felszíne felett húznak ki, és ez meggátolja őket abban, hogy visszatérjenek a felszínre és szabadon lélegezzenek. Az öbölben tevékenykedő halászok illegálisan fogják a totoaba halakat, amelyeket tradicionális orvoslási célokból Kínában értékesítenek. A mexikói hadsereg 93 betonblokkot helyezett el a vaquita élőhelye körül, hogy ezt a fajta halászatot megakadályozza. Ennek reményeként kb 90%-kal sikerült a területen csökkenteni a törvénytelen módszereket.

Forrás: mymodernmet.com