Színpompás díszek.

Nem kell rutinos kertésznek lenni ahhoz, hogy szépséges virágokkal teli kertünk legyen: vannak olyan növények, amiket nagyon egyszerű nevelni, viszonylag igénytelenek, és akár magról is kicsíráznak. Ha elmúltak a fagyok, akkor közvetlenül elszórhatjuk a magjaikat a kertbe, de ha türelmetlenek vagyunk, néhány héttel előbb nekikezdhetünk a beltéri palántanevelésnek.

Az alábbi virágokat biztosan sikerül felnevelni a kertünkben:

Büdöske

Ki ne ismerné a népszerű büdöske sárga, narancs, bordó virágait? Az egyik legkönnyebben szaporítható dísznövény, a magvetéssel kezdők is próbálkozhatnak! A magokat közvetlenül a földbe is elvethetjük. Ha palántázni szeretnénk, kevesebb, mint egy hét alatt már kibújnak a kis növénykék.

Búzavirág

Ez a bájos egynyári kék, rózsaszín és lila színekben is elterjedt, ideális választás a meleg, száraz területekre. A virágokat száraz virágként vagy vágott virágként is hasznosíthatjuk. A magok 1-3 hét alatt csíráznak ki. Akár palántázhatjuk őket, de később a szabadföldbe is vethetjük a magjait.

Kerti pillangóvirág

A napos, vidékies hangulatú kertek elengedhetetlen növénye a pillangóvirág. A margarétára emlékeztető virágai rózsaszín, fehér, magenta, sárga, narancs színekben pompázhatnak. Nem bánja, ha száraz, meleg helyre kerül, kevés gondozást igénylő növény, gyakran újraveti magát. Egyszerűen szórjuk el a magokat, némi földdel fedjük be őket, és 1-3 héten belül várhatjuk, hogy kibújjanak a növénykék.

Hajnalka

Szépséges kúszónövény, jól befutja a csúnya kerítést, lugast. Kék, rózsaszín, fehér, bordós színekben létezik, szirmait csak reggel és délelőtt tartja nyitva. Vetés előtt 12-24 órára áztassuk be a magokat, kb. egy hét kell neki, amíg kicsírázik.

Nagyvirágú porcsin

Kiváló talajtakaró a meleg, száraz helyekre. A tűszerű levelek szőnyeget képeznek, a csésze alakú virágai sárga, narancs, rózsaszín és fehér színekben virítanak. Gyakran újraveti magát. 2-3 héttel a magvetés után már kibújik a növényke.

Sarkantyúka

A sárga, narancsos, piros virágok mellett a levelek is ehetőek, például salátába tehetjük őket. A nagy magokat ajánlott 12-24 órára beáztatni, így kb. 1 hét múlva kicsíráznak majd.

Napraforgó

Mit ér a nyári kert vidám napraforgó nélkül? Nem csak a hagyományos, sárga virágfejű, de teltvirágú, narancsos, óriási, törpe, sőt kétszínű fajták is léteznek már. Napos helyre vessük, nem kedveli az átültetést, így célszerű rögtön a kertbe elszórni a magot, amiből kb. 1 hét múlva bújik ki a növényünk.

Rézvirág (Zinnia)

Gyorsan, könnyen nevelhető, palántázni sem szükséges. Különböző virágszínű és magasságú fajták kínálják magukat. Egyszerűen csak szórjuk el a magokat, és egy hét múlva már figyelhetjük, ahogy a növénykék megjelennek.

Forrás: httwww.bhg.com