Máris sztár az újszülött.

Immár négyre emelkedett a Budakeszi Vadasparkban élő őstulkok száma, nemrégiben ugyanis egy kis borjú született, aki máris meghódította a látogatók szívét.

Fotó: Linda Surányi Photography/www.vadaspark-budakeszi.hu

A picikét édesanyja félti, óvja, egyelőre még testével takargatja, védelmezi. A tündéri borjú borjú mélybarna szemeivel, hosszú szempilláival és kecses, balerinákat idéző mozgásával előbb-utóbb minden látogató szívét rabul ejti.

Fotó: Linda Surányi Photography/www.vadaspark-budakeszi.hu

Az őstulok egyébként minden ma élő szarvasmarha-fajta ősét képviseli. A rendkívül ritka, mára már kihalt fajt több célirányos program kísérelte meg rekonstruálni az idők során. Az utolsó egyede a feljegyzések szerint 1627-ben pusztult el, utolsó állománya a Mazuri erdőkben élt.

Az 1920-as években a Heck-testvérek vágtak bele a rekonstruálási-visszatenyésztési projektbe, azonban a célhoz legközelebb jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Pentezugban 1997-ben létrehozott, minimális emberi beavatkozást igénylő rezervátumban folyó tenyésztési program áll, ahonnan három éve a Budakeszi Vadaspark őstulok bikája és két tehene is érkezett.

Az párosujjú patások rendjébe, a tülkösszarvúak családjába tartozó faj esetében a hímeket bikának, a nőstényeket tehénnek, a szaporulatot borjúnak nevezik. Az őstulok valamikor Európa legnagyobb növényevője lehetett. 155-180 cm marmagassága, 700-1500 kg-os súlya, 80 cm-t is meghaladó szarva jóval meghaladja a ma élő legnagyobb bölények méreteit is.

Fotó: Linda Surányi Photography/www.vadaspark-budakeszi.hu

Forrás: erdeiprogramok.hu és www.vadaspark-budakeszi.hu