Egyetlen tojás maradt.

Egy apró madárkát rejt a fészek: Judit és Arnold, a réti sas pár ugyan 3 tojáson kotlott, de ezekből végül csak egy maradt. Zavarásra érzékeny faj, ezért a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel. Judit és Arnold 3 tojása január 29-én lett meg, ebből bújt ki március 10-én a pelyhes kis fióka, aki már az első etetéseken is túl van.

Fokozottan védett nagytestű madarunk egy életre választ párt magának. Most kamera segítségével élőben is követhetjük, hogy mi zajlik egy fészekben, hiszen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának működési területén található ártéri erdőben kihelyezésre került fészekkamera bepillantást enged a sasok mindennapjaiba.

A gyönyörű madár állománya az 1970-es évekre erősen megfogyatkozott, ezért természetvédelmi intézkedések sora próbálta megmenteni a hazai eltűnéstől. Szerencsére mára több, mint 300 költő pár él hazánkban és az állomány egyre növekszik. Sajnos az illegális mérgezések és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig sok madár pusztulását okozzák.

A fiókák hosszú fejlődés után, nyáron hagyják el a fészket. A fiatalok évekig, a párválasztásig kóborolnak. Bízunk benne, hogy ez a fióka is egészségesen tud majd kirepülni. Addig pedig megleshetjük az első szárnypróbálgatásait, cseperedését a webkamera segítségével:

Forrás: www.turistamagazin.hu