Körbefutott utacskák.

Párnás növekedés, gyors terjedés, nem túl magas termet: ezek a tulajdonságok teszik a növényt ideális szegélynövénnyé. Mennyivel jobban mutatnak a kertben kanyargó ösvények és utak, ha virágzó, vagy leveleivel díszítő növények futják őket körbe.

Az alábbi fajok közül bátran választhatunk!

1. Tarackos lángvirág

Ez a virágzó szépség fehér, lila, kék, rózsaszín színben is létezik, napos helyet kedvel, és nem nő nagyobbra, mint 15 cm.

2. Gyapjas tisztesfű

Bokros növésű, ezüstös leveleivel, lila virágaival díszítő növény, amelyet sokan nyuszifülnek hívnak. Karakteres megjelenésű, de a túl sok vízzel vigyázzunk, mert berohadhatnak a gyökerei!

3. Amerikai vagy csíkos ibolya

A ’Dark Freckles’ nevű fajta mérsékelten gyors növekedésű, különleges, szeplős lila virágokkal. Ha árnyékkedvelő mohákkal kombináljuk, egészen úgy fogjuk érezni magunkat, mintha egy erdőben lennénk.

Fotó: flickr/Robin_Ottawa

4. Korzikai menta

Párnás növekedésű menta, csak 2 cm magasra nő meg, így talajtakarásra is kiváló. Nyáron jelennek meg apró halvány mályvaszínű virágai, ideális árnyékos helyre, könnyen szaporítható és elviseli a délutáni napsütést is.

Fotó: flickr/David Eickhoff

5. Lúgvirág

Nedvességkedvelő növény, gyors növekedésű, legyökerező hajtású, apró, páfrányszerű levelekkel és kicsi, zöldes-arany színű virágokkal díszít.

Fotó: flickr/Megan Hansen

6. Pünkösdi szegfű

Mérsékelten terjed, zöldes-kék lombozattal és szegfűszeg illatú, rózsaszín virágokkal rendelkezik. Viszonylag kevés vizet igényel.

Fotó: Stepables

7. Kúszó szemölcsvirág

A tavasz közepétől nyár elejéig bőségesen hozza lila virágait. Jól tűri a szárazságot, akár teljes napfényben is fejlődik.

Fotó: James St. John

8. Kék csillag

Könnyen nevelhető, remek talajtakaró növény, halványkék virágokkal, amelyek tavasztól egészen kora őszig virítanak. Gyorsan terjed szórt fényben, de a napos helyen is megél.

Fotó: flickr/Andrei Zharkikh

9. Fehér varjúháj

A ’Baby tears’ fajta könnycsepp formájú, tarka levelekkel díszít. Szárazságtűrő szukkulens, ősszel pirosasra színeződik. A nyáron előtörő fehér virágok már csak a ráadást jelentik.

Fotó: Ken Druse

10. Római kamilla

Az illatos római kamilla forró, száraz körülmények között is virít. Tömör formáját úgy tarthatjuk meg, ha elvirágzás után visszavágjuk a virágszárakat.

11. Gyapjas kakukkfű

Erős, illatos szőnyeget alkot a szürkészöld leveleivel és picike, rózsaszín virágaival.

Fotó: Andrea Jones

12. Kakukkfű

Megtöri, lágyítja a járdaszélek éles felületeit, kitölti az ösvények, szegélyek közti hézagot.

13. Törpe nebáncsvirág

Szép, élénk színű szegélyt hozhatunk létre a párnafűvel társított törpe nebáncsvirágból.

Fotó: Marion Brenner

Forrás: www.countryliving.com